Джема Грозданова: До 2025-а членките в ЕС може да са повече от 27

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Успяхме по време на преговорите с другите две държави в рамките на триото да върнем темата за разширяването със Западните Балкани във фокуса на ЕС и искаме тя да остане такава за в бъдеще. А знакът е позитивен, заяви Грозданова.

Тя подчерта, че "новото в тази комуникация е, че за 2018 година парите за Западните Балкани са около 1 млрд. евро, като има възможност за даване на още, което до момента не се е случвало".

Явно е, че има приоритет в тази област. Наш приоритет по тема "Западни Балкани" в това шестмесечие и до края на годината са транспортната свързаност и дигитализацията, които са заложени в стратегията като две отделни точки, допълни Грозданова.

Тя обаче отбеляза, че парите няма да се "изливани", ако самите държави не си свършат работа.

Според нея до голяма степен стратегията на ЕК е в противодействие на нарастващото влияние в Западните Балкани на Русия, Китай и Турция.

Тук става дума за геополитически избор на тези държави и съответно НАТО и ЕС са противовеса на Русия, Китай и Турция, каза тя.

За Грозданова сериозната ангажираност на западния свят с този район намира потвърждение и в интензивните преговори между Македония и Гърция за името на западната ни съседка.

Вижте във видеото целия разговор.