Двама индианци правят тръстиков кораб край Белослав

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръководителят на проекта е доктор Доминик Гьорлиц от Асоциация "Абора" твърди, че Варна има специално място в тяхната дейност.

Д-р Доминик Гьорлиц, ръководител на проекта: Според нас културата Варна, древната цивилизация тук е част от контекста на историческите връзки, които опитваме да покажем.

Пътешествениците ще плават от Варна през Черно и Мраморно море, за да достигнат крайната си точка остров Крит. Техният тръстиков кораб е построен под ръководството на индианеца Фирмин Лимачи.

Фирмин Лимачи, индиански майстор на кораби: Този занаят има тайни, които научих от баща ми, но няма как да ги споделя. Много семейства край езерото Титикака изработват подобни кораби и е състезание между нас кой ще покаже по-добри умения в изработката.

През 2007 година плавателен съд от слама, направен от Лимачи, изминава без проблем разстоянието от Ню Йорк до Азорските острови. Той е участвал и в трите предишни експедиции. Научният експеримент започва през юли, когато тръстиковият кораб ще бъде построен и ще потегли на плаване от Варна.