Държавата срещу контрабандата. Емил Димитров - Ревизоро

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Потреблението на контрбандни цигари през изминалата година е спаднало и е 6% от пазара към края на 2017 година. Това е резултат от проучване, направено на база изхвърлени цигарени кутии по поръчка на 5 тютюневи компании. В сравнение с второто 3-месечие на миналата година понижението е с 1 процентен пункт..

Емил Димитров отбеляза, че по контрабанда в сравнение с други европейски страни България има добри резултати, но въпросът бил държавата да се пребори с рязания тютюн, който не влиза тази извадка.

Емил Димитров - Ревизоро:
"Разбира се това е един от сегментите. Имаме много други - алкохол, горива, други рискови стоки. Но първата крачка е направена. След като с организацията, с която можеш да се пребориш с големия проблем от 30-35% да го свалиш на 6... Това е един непрекъснат процес, в който няколко ведомства, обединени, се борят с проблема".


Що се отнася до другите рискови стоки, при рязания тютюн трябва да се прилага същият механизъм. При горивата трябва да бъде приет един закон, който да бъде основния закон за търговията с нефт и нефтени продукти. Там е необходимо да се въведат нанотехнологии, които да дисциплинират пазара и приходите в бюджета, смята Ревизоро. Според него, легалният бизнес не може сам да се справи, а трябва да му помогне и държавата. За първи път от 1989 г. насам има опити пазарът да излезе на светло, споделя той.