Драгомир Стойнев: Имаме огромен проблем в здравеопазването

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато в дадени институции има една гавра с морала – политическия и човешкия, когато при 20 загинали след трагедията край Своге, да си подадеш оставката, може би за да няма протести и след това да влезеш през задния вход в качеството си на зам.-министър, как да имат доверие хората в институциите? Този въпрос отправи Стойнев.

Бедността, здравеопазването и липсата на перспектива според него са основните проблеми на българските граждани. Имаме огромен проблем в здравеопазването. Не е нормално пациентът да не е в центъра на дадена реформа, да има труден достъп до качествено здравеопазване, лекарствата да бъдат много по-скъпи от съседни нам държави, при положение, че се произвеждат в нашата страна.

БСП предлага цялостна идея за реформи в сектора. Министър Ананиев заяви, че ще иска нов модел за здравна реформа, а ни подхвърли една оферта за промяна - от здравноосигурителен модел да минем към застрахователен модел. Стойнев подчерта, че начинът на финансиране на двата здравноосигурителни модела не се приема от никой.

Той обясни, че левицата е провела срещи с представители на пациентски организации, с Националното сдружение на общинските болници, с лекарския съюз, с представители на общопрактикуващи лекари. Никой от тях не подкрепя идеите. За нас здравето не е стока. Не е нормално да сме първи в ЕС по доплащане - у нас пациентът доплаща 45% от стойността на тази услуга, а навсякъде в ЕС е до 18%.