Доминик Волтон за истината и лъжата в журналистиката

Предаване: Панорама, 10.03.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той е медиен експерт, разбира от политическа и социална комуникация. Говори за фалшивите новини, истинската журналистика, вълнува се от бъдещето на Европа.

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция.- Трябва да спасим понятието „информация“ и да не говорим за пост-информация и за пост-истина. Съществува само истина и неистина, информация и липса на информация. Подмяната на истината дойде с Интернета – техническата и политическа революция , след която настъпи хаос. Всеки може да каже каквото си иска - няма контрол, няма истина. Постепенно започнахме да наричаме глупостите в интернет „пост-истина”. Битката на медиите е да проверяват информацията, като истински журналисти, а на останалото – баста! Стига!

Липсата на истина, изкривена информация и фалшиви новини могат да се увенчаят с удивителен политически успех. Разтърсиха Америка, Великобритания още живее с шока от БРЕКЗИТ, а Германия се страхува от манипулации на предстоящите избори. Фалшивите новини ли започнаха да управляват живота ни?

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция - не. Президентът Тръмп знае много добре, че лъже. Той мрази пресата, води политическа битка срещу пресата и се опитва да каже, че има истина и пост-истина. В това е идеологическата битка, която медиите трябва да водят в цял свят – да се отхвърля такива псевдо-понятия. „Пост-истина”- това не е истинско понятие, а начин да се превърнат медиите и журналистите в нелегитимни.

БНТ: "Колко страшно оръжие може да бъде фалшивата новина?"

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция- Комунистическите режими използваха фалшиви новини в продължение на 60 години. Диктатурите още използват фалшиви новини и изкривена информация. Само в демокрациите, горе-долу, се опитваме да опазим истината.. Политическата битка за истината е вечна, а демокрациите са все по-крехки и по-слаби, но те са правите."

БНТ: "Защо неистината, фалшивата новина, много по-лесно си пробива път в медиите и в обществото, отколкото истината?"

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция: Отличен въпрос. Хората предпочитат тайните, лъжите и слуховете пред истината. За истината се води политическа битка от векове насам , а в природата на човека е да предпочита слуха и неистина. Никога не е имало толкова много публична информация, достъпна за целия свят, което е прогрес. И никога не е имало толкова много слухове и фалшиви новини. По природа човекът се интересува по-малко от истината, отколкото от лъжата, но това не е причина да се отказваме от битката."

Друга битка , обаче, тепърва предстои – тази за Европа , за бъдещето й. Юнкер предложи 5 идеи за развитие- от редуцирането на съюза, през зона за свободна търговия или хлабава общност от групи с различна степен на интегрираност, до по-дълбок политически и икономически съюз с повече власт в ръцете на Брюксел.

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция - Трябва да престанем с упреците, с отказа от Европа, да спрем с това „Край с Европа“. Юнкер е в абсолютна грешка да говори за раздвоена Европа. Европа на различни скорости- това е езикът на икономическата власт. А проектът за Европа е политически, не икономически. в целия свят няма друг толкова мащабен проект като Европа, няма! Останалият свят говори само за глобализация. Глобалният капитализъм не е политически проект, а чиста икономика. Тоест, богатите да стават все по-богати, бедните – все по-бедни , а средната класа се унищожава. Това не е политически проект, а business as usual (чист бизнес). Капитализмът не е политика, а икономика. Европа е политика."

Единството не е еднаквост, каза тези дни френският президент Оланд и призова за диференцирано сътрудничество. Италия и Испания се съгласиха с него, а Меркел напомни, че някои страни трябва да имат куража да приемат, че други напредват по-бързо. Германия поиска Европа на различни скорости. Трябва да си мазохист, за да отречеш последните 50 години на съюза, отвръща експертът Волтон. Убеден е, че големия проблем не е нито национализма, нито популизма.

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция- Главната слабост на Европа е липсата на гордост у европейците за свършеното през последните 50 години.Трябва да се гордеем, че Европа е първата политическа лаборатория за изучаване на съжителството - имаме 26 езика, история, изпълнена с омраза и войни, а после европейците заровиха томахавката. Това е гениалното в Европа, в това е величието на този политически проект. Национализмът е много по-прост. Разбира се, трябва да се защитават националните идентичности, но не с тях ще съградим политическата утопия. Политическата утопия на Европа е да могат да съжителстват всички тези национални идентичности. В това е величието, а в момента , европейците не са горди с това, за съжаление."

БНТ: "Но вижте какво стана във Великобритания – Брекзит, вижте какво правят холандците, вижте Франция. Може пък Марин Льо Пен да е права, че Европейският съюз е едно бюрократично чудовище и е време за нова Европа?"

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция: Винаги е имало противници на Европа. Това не е ново. Новото е, че се осмеляват да надигат глас. Брекзит е изключително събитие, но британците бяха в Европа по икономически, а не политически причини. Те напуснаха и вече съжаляват. Според мен Англия ще се върне. Преди всичко Европа не е икономика, а желанието да се подпомагаме взаимно. Може да има движения против Европа във Великобритания, във Франция, в Холандия, но дори да има 30 % еврофоби, няма страшно – продължаваме демокрацията с мнозинство и опозиция. Колкото до Марин Льо Пен, тя все още не е спечелила президентските избори, и никога няма да ги спечели.. Но е еврофоб, а еврофобията расте пропорционално на трудността на европейците да оценят и защитят проекта си."

БНТ: "Но колко французи мислят като нея? Ще ни изненадат ли французите на изборите?"

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция: Националният фронт преди беше подценяван, а днес е надценяван. Чрез него хората се противопоставят на политическата система.Според допитванията Марин Льо Пен ще спечели 29 % от гласовете, но те няма да са за Националния фронт, а срещу политическата власт."

Европа е проблемът , но и решението. Политиката над икономиката – само така проектът на обединението ще бъде спасен, казва Волтон.

Доминик Волтон: "Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, Франция: Бих искал да посъветвам българите да участват по-активно в европейските институции, в европейската идеологическа битка. Националната идентичност не е пречка, а условие за развитието на Европа. Пречката е национализмът, но това е съвсем различно."