Домашното насилие на фокус - помощта и подкрепата на институциите

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха юристът от Центъра за възстановяване, консултиране, психотерапия и психоанализа Фондация "Асоциация Анимус" Диляна Маркова и психологът д-р Маргарита Бакрачева.

Статистика за домашното насилие у нас не се води, защото то не е криминализирано. Тоест полицията, която води статистика по различните състави на престъпление няма как да го прави. Може да води статистика за различните степени на телесна повреда, убийства, но не и за домашно насилие по принцип. Тези промени въвеждат точно тези важни моменти - да се криминализира психическо насилие, преследване, срещу които до този момент жертвите нямат абсолютно никаква защита, обясни Диляна Маркова.
Когато става въпрос за психическо насилие, ние много често го приемаме за норма и не го разпознаваме. Най-стандартните неща - обвиненията "Не ставаш за нищо", пасивната агресия "Не давам това, което другият очаква да получи", с натрупване във времето това е форма на насилие. Те формират негативен образ независимо от пола. Самите жертви не го разпознават. Така че е много важно да знаем кой може да ни подкрепи, допълни д-р Маргарита Бакрачева.

Какво каза още специалистите по темата вижте във видеото.