РЕКЛАМА

Денят започва | Домашна храна в малките хотели? | Части от предаването - 15

Денят започва - 24 февруари 2014

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Денят започва - 24 февруари 2014

Денят започва - 24 февруари 2014
За един живот, изпълнен с приключения – разговор с Дончо Папазов 00:07:23

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

За един живот, изпълнен с приключения – разговор с Дончо Папазов

За един живот, изпълнен с приключения – разговор с Дончо Папазов
Разговор с изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов 00:08:39

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Разговор с изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов

Разговор с изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов
Млада българка написа писмо до украинец 00:03:54

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Млада българка написа писмо до украинец

Млада българка написа писмо до украинец
Плюсовете и минусите на новия Изборен кодекс 00:19:19

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Плюсовете и минусите на новия Изборен кодекс

Плюсовете и минусите на новия Изборен кодекс
Майка събира средства за лечение на детето си 00:05:57

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Майка събира средства за лечение на детето си

Майка събира средства за лечение на детето си
По какъв път ще поеме Украйна – разговор в „Денят започва” 00:11:55

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

По какъв път ще поеме Украйна – разговор в „Денят започва”

По какъв път ще поеме Украйна – разговор в „Денят започва”
Пресъхва ли езерото в столичния квартал "Дружба 1"? 00:05:25

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Пресъхва ли езерото в столичния квартал "Дружба 1"?

Пресъхва ли езерото в столичния квартал "Дружба 1"?
Френски пътешественик обикаля света с триколка 00:02:56

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Френски пътешественик обикаля света с триколка

Френски пътешественик обикаля света с триколка
Топъл обяд в храма в столичния комплекс "Дружба 2" 00:04:18

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Топъл обяд в храма в столичния комплекс "Дружба 2"

Топъл обяд в храма в столичния комплекс "Дружба 2"
"Виж!Фест" - ден на таланта 00:03:21

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

"Виж!Фест" - ден на таланта

"Виж!Фест" - ден на таланта
Закуска с Владимир Люцканов 00:03:44

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Закуска с Владимир Люцканов

Закуска с Владимир Люцканов
Протести заради стара канализация в община Златарица 00:01:29

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Протести заради стара канализация в община Златарица

Протести заради стара канализация в община Златарица
Домашна храна в малките хотели? 00:02:07

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Домашна храна в малките хотели?

Домашна храна в малките хотели?
Как една наредба помага на пияните шофьори да избегнат наказанието 00:13:03

БНТ 1 | 24.02.2014 | Денят започва

Как една наредба помага на пияните шофьори да избегнат наказанието

Как една наредба помага на пияните шофьори да избегнат наказанието

Собственици на малки хотели и къщи за гости подкрепят промените в Закона за туризма, които ще им позволят да предлагат домашни специалитети на своите посетители. В момента хотелиерите нямат право да продават в заведенията си домашно приготвена храна. Според тях, обаче, освен по-вкусни, деликатесите, направени вкъщи, са и по-екологично чисти, разказва в "Денят започва" Зорница Венкова.

Иван Трухчев посреща туристи в еко къщата си в Еленския балкан повече от три десетилетия. Семейството му отглежда животни, пчели, зеленчуци, но сега Законът забранява да продава екологично чистата продукция на гостите си.

"Хората търсят истинското не по заведенията, където се приготвят бързите храни. Хората се радват повече на туршиите, отколкото на зеленчуците в парниците през зимата. Аз съм си го предлагал на мои хора, които желаят да го опитат, но все сме се страхували, че сме извън закона", сподели Трухчев.

Ако продажбата на домашни храни бъде регламентирана със закон, Иван Трухчев ще се радва и на повече клиенти. По думите му хората търсят домашно приготвеното филе Елена, прочутият еленски бут, балканския мед и прясно издоеното мляко.

"Не, че тези продукти, които произвеждаме, ще ми излязат по-евтини от това да ги купя. Когато си посееш собственото е наистина много трудно, по-лесно е да отидеш да си го вземеш от пазара", добави Трухчев.

И туристите са доволни от промените, защото са убедени, че така ще има и по-качествен контрол на домашно приготвената храна.

Отдавна заквасването на млякото, приготвянето на баница и други традиционни домашни специалитети е желана атракция от чужденците. Сега предприемачите официално ще включат домашния гурме туризъм в своите оферти.

Автор: Зорница Илиева

Домашна храна в малките хотели?
"Денят започва" | "Денят започва - 24 февруари 2014" - 24.02.2014

РЕКЛАМА