Димитър Луджев за опитите да се потопи държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големият проблем, който е в основата на трайната политическа криза е у нас, е този с доверието. Така в "Още от деня" бившият вицепремиер и военен министър Димитър Луджев отговори на въпроса защо хората повярваха на слуховете за проблеми с банките, а не на държавата .

Нито БНБ, нито останалите институции излъчиха солидни послания, а и това, което се случи през почивните дни - с държавната помощ, разрешена от ЕК, трябваше да се направи веднага, продължи с коментара си Луджев. "Твърде колебливо звучаха политиците и шефовете на Централната банка. А отгоре на всичко имаше и политици, и то влиятелни, които директно изразяваха съмнение във финансовата стабилност, говориха за фалит, за катастрофа. Какво очаквате, когато водачът на най-голямата политическа партия говори, че България е във финансова катастрофа... Това е безотговорна работа", каза още той.

Според него политиците допускат подобно говорене и поради "безхаберие, нисък държавнически капацитет и липса на държавническа отговорност", и поради "опита да се извади дивидент".

Версията, че заради "Южен поток" руснаците атакуват български банки, е странна, защото и в КТБ, и в ПИБ има сериозно руско присъствие, отбеляза Димитър Луджев.