Комисар Явор Колев: Родителите да контролират активността на децата си интернет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Говорим за зачестилите случаи на сексуална експлоатация на деца в интернет. Едно на всеки пет деца се е срещало с непознат, с когото се е запознало в мрежата.

Комисар Явор Колев говори за обезпокоителната тенденция и за превенцията на това явление. Статистиката е тревожна, по думите на комисаря. Миналата седмица е задържан педофил в Димитровград с над 12 000 файла с брутално сексуално насилие над деца. Подобна операция има и през вчерашния ден, а днес рано сутринта служители на отдела са влезли на два адреса в два града в южна България. Задържани били две лица, които са разпространявали такива материали. Колев предупреди, че всички потенциално опасни от тази гледна точка места в интернет. така се получава информация за тези, които разпространяват материалите и съответно се пристъпва към оперативни действия срещу тях - задържане и предоставянето им на органите на правосъдието. И още - органите на реда от отдела "Киберпрестъпност" разполагат със съвременни инструменти за документиране на такъв тип престъпна дейност.

Комисар Колев говори и за другото престъпление в мрежата - сексуалното изнудване на деца, които имат свои профили в социалните мрежи и публикуват предизвикателни снимки с цел да станат интересни на свои приятели и съученици, но така стават лесна жертва на такива хора, които имат нездрав интерес към тях. Той обясни какъв е механизма на сексуалното изнудване.

"Родителите трябва да бъдат много внимателни. От една страна да знаят до какви платформи достъпва детето, какво съдържание достъпва, какво гледа, защото много чест в определени сайтове, дори в сайтове за забавление, може да се достигне до неподходящо за детето съдържание, особено ако е на ниска възраст. От друга страна /родителите/ трябва да контролират и профилите /на децата/... родителите трябва да контролират активността на децата си в интернет, защото това е единственото решение за ограничаване на сексуалното изнудване спрямо деца."