РЕКЛАМА

Още от деня | Деница Златева: Имаме наистина силна листа и излизаме с желание да победим | Части от предаването - 3

Разединени ли са социалистите след битката за листата - говори Деница Златева 00:38:29

БНТ 1 | 15.04.2019 | Още от деня

Разединени ли са социалистите след битката за листата - говори Деница Златева

Разединени ли са социалистите след битката за листата - говори Деница Златева
 Деница Златева: Имаме наистина силна листа и излизаме с желание да победим 00:19:09

БНТ 1 | 15.04.2019 | Още от деня

Деница Златева: Имаме наистина силна листа и излизаме с желание да победим

Деница Златева: Имаме наистина силна листа и излизаме с желание да победим
Политически скандали и послания преди евроизборите 00:18:07

БНТ 1 | 15.04.2019 | Още от деня

Политически скандали и послания преди евроизборите

Политически скандали и послания преди евроизборите

Разликата между първоначалния вариант на листата, която внесе Изпълнителното бюро, и окончателно утвърдената листа е в двама от кандидатите, плюс частично пренареждане на листата. Победи демокрацията в БСП, това заяви в студиото на "Още от деня" Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП и на седмо място в листата за евровота.

Тя подчерта, че във вчерашния ден БСП за пореден път е доказала, че има демократични процедури, таен вот "и в крайна сметка волята на Националния съвет е как ще бъде подредена листата". Златева припомни, че листите винаги са се утвърждавали от Национален съвет с тайно или явно гласуване и призна, че този път съветът е бил по-дълъг и по-динамичен.

Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП: Със сигурност имаше и напрежение, но не бих казала, че пленумът е инфарктен. Имаме наистина силна листа. Имаме голямо обновление в листата и излизаме с хъс и с желанието да победим на изборите.

По думите й след заседанието няма обидени и сърдити. Волята на Националния съвет пренареди листата, "но каузата, която ни е събрала и хората, които сме в листата, е да спечелим тези избори. Дори и да има някаква нотка на обидени и сърдити, мисля, че сме достатъчно мъдри да я преодолеем".

Според Деница Златева право на председателя Корнелия Нинова и на Изпълнителното бюро е да предложат листата. Право на Националния съвет е да я подреди и да я пренареди и да вкара нови предложения.

Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП: Никога и при предишни нареждания и пренареждания на листата не са били водещи най-големият брой номинации, защото сме имали случаи, когато трети, четвърти не е намирал място в листата по едни или други съображения. Пак казвам - Националният съвет е този, който нарежда листата. Пленумът беше интензивен - не бих го нарекла инфарктен. Със сигурност много неща се казаха - някои можеха и да бъдат спестени, но това е листа, с която ние излизаме на предстоящите избори и смятам, че сме в кондиция да ги спечелим.


Деница Златева заяви, че Корнелия Нинова би била бламирана, ако предложената от нея листа е бмила изцяло отхвърлена. "Между варианта, който предложи госдпожа Нинова и варианта, който беше одобрен, имаме двама души разлика. Имаме и пренареждане на листата, но при таен вот това е напълно нормално. Когато има по-силен сблъсък между две групи в една структура, винаги печелят тези, които са или по-непознати, или не са тясно свързани с едната или с другата група", посочи тя и допълни, че БСП има много силна листа и изрази категорично несъгласие с изявлението на премиера, че в листата на левицата са подредени "шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност". Тя открои, че и в първия вариант на листата и в окончателния има над 12 кандидати, които са на такава възраст, че не могат да принадлежат към Държавна сигурност, и не могат да бъдат и шпиони.

Златева не отрече, че в листата има кандидати, които биха могли да принадлежат към посочените структури, но подчерта, че в подбора си са се водили от това предложените хора да са качествени, да са професионалисти и да имат ясно и силно изразена политическа позиция. "В онези времена е имало хора, които съвестно са изпълнявали своите задължения и не на последно място - всеки кандидат си има и своята таргет група, т.е. ние се опитваме да стигнем до определен кръг избиратели чрез тази листа."

Относно поставения на четвърто мястото Иво Христов, който е началник на кабинета на президента, Златева подчерта, че той е човек с много ярко изразени леви позиции и това няма връзка с поста му в президентската институция.

Златева се спря и на темата за отношенията на БСП с европейската партия ПЕС, като беше категорична, че с ПЕС БСП поддържа изключително добри отношения, че между тях няма разлом, няма напрежение. "Самата аз бях неприятно изненадана от коментара на г-н Станишев, че едва ли не партията е антиевропейска и правим подарък на ГЕРБ с тази листа", каза Златева и допълни, че разбира вероятната лична обида на Станишев в началото, че не е бил поставен в листата, но в крайна сметка международна дейност на БСП не е резултат само на усилията на един човек, каза в заключение на тази тема Златева.

Вижте целия разговор във видеото.

Деница Златева: Имаме наистина силна листа и излизаме с желание да победим
"Още от деня" | "Разединени ли са социалистите след битката за листата - говори Деница Златева" - 15.04.2019

РЕКЛАМА