РЕКЛАМА

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 19.12.2018

В този брой на предаването ще видите:

​ Пълнени сушени чушки с боб

Необходими продукти:
Сушени червени чушки - 8-10 бр.
Бял боб - 300 г (консервиран)
Червен боб - 300 г (консервиран)
Праз лук - 1/2 стрък
Лук - 1/2 глава
Червен пушен пипер - 1 щипка
Джоджен - 1 щипка
Чубрица - 1 щипка
Доматено пюре - 2 с.л.
Сол
Черен пипер
Олио

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно. Сложете да се задушава в дълбок съд. Нарежете праза и добавете и него. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете предварително сварения боб. Сложете и сухите подправки - джоджен, чубрица и пушен червен пипер. Добавете доматеното пюре, 1 ч.л. захар и 100 мл вода, за да се получи сос. Изчакайте сместа да се сгъсти и свалете от котлона. Отцедете предварително накиснатите чушки и ги напълнете с бобената плънка. Подредете в тава и полейте със зехтин. Изпечете на 180 С за 20 мин.

Крем супа с тиква

Необходими продукти:
Тиква - 400 г
Моркови - 2 бр.
Лук - 1 глава
Тиквени снимки - 30 г
Зеленчуков бульон - 500 мл
Сметана - 200 мл
Джинджифил на прах - 1/2 ч.л.
Чесън на прах - 1/2 ч.л.
Индийско орехче - 1/4 ч.л.
Лют червен пипер - 1 ч.л.
Пушен червен пипер - 1 с.л.
Черен пипер
Зехтин
Сол

Начин на приготвяне:
Нарежете лука и морковите на кубчета. Задушете зеленчуците в загрят тиган. Почистете и обелете тиквата. Нарежете я на малки кубчета. Добавете тиквата в тигана. Настържете индийско орехче. Овкусете сместа със сол, джинджифил, индийско орехче и чесън на прах. Залейте всичко с бульон. И на финала добавете сметана. Когато заври отново, свалете от котлона и пасирайте супата. Запечете тиквените семки в сух тиган. Добавете зехтин, лют червен пипер, пушен червен пипер и сол.
Гарнирайте тиквената крем супа с пикантните тиквени семки.

Празнична пита

Необходими продукти:
Брашно - около 1.100 кг
Прясна мая - 42 г (1 кубче)
Прясно мляко - 400 мл
Яйца - 3 + 1 жълтък
Сирене - 300-400 г
Кисело мляко - 5 с.л.
Топла вода - 200 мл
Захар - 1 с.л.
Олио
Сол

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в хладка вода, добавете супена лъжица захар и оставете да се активира. Разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете олиото и прясното мляко. Добавете щипка сол към брашното, оформете кладенче и прибавете маята. Размесете и поетапно добавете яйчената смес. Замесете на гладко и еластично тесто. Поставете в дълбока купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса за половин час във фурна на 45 градуса. Натрошете сиренето. Когато тестото удвои обема си, премесете повторно и прибавете сиренето. Намажете тавата с олио. Оформете еднакви топчици и ги подредете в тавата. Намажете с жълтък. Оставете питата да втаса повторно до удвояване на обема. И след това изпечете на 180 С за час.

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 19.12.2018
"Храна за душата" - 19.12.2018

РЕКЛАМА