РЕКЛАМА


В този брой на предаването ще видите:

Гъбена салата с картофи и дижонски дресинг

Необходими продукти:

Картофи - 4 бр.

Гъби печурки - 300-400 г

Бял лук - 1 глава

Мащерка - 3-4 стръка

Пармезан - 50 г

Зехтин -2 с.л.

Сол

За дижонския дресинг:

Дижонска горчица - 3 с.л.

Бял винен оцет - 1 с.л.

Зехтин - 50 мл

Сол

Начин на приготвяне:

Почистете печурките и ги нарежете на четвъртинки. Нарежете лука на полумесеци и го карамеризирайте на висока температура.Накъсайте листенца мащерка и добавете в тигана.

Нарежете сварените картофи на едри кубчета и ги поставете в дълбока купа.

Сипете супена лъжица зехтин при лука и прибавете гъбите. Овкусете със сол и черен пипер. Сотирайте, докато гъбите омекнат.

За дресинга смесете в купичка горчицата и започнете да наливате зехтина на тънка струйка с разъбркване. Добавете сол и оцет. Накълцайте магданоза на ситно и прибавете в дресинга. Настържете пармезана. Залейте картофите с дресинга, прехвърлете сместа от гъби и лук в купата и разбъркайте салатата. Поръсете с пармезана и сервирайте.

Телешки стекове с глазиран лук и билкови картофки

Необходими продукти:

За билковите картофи:

Картофи - 4-5 бр.

Розмарин - 3-4 стръка

Мащерка - 3-4 стръка

Чесън - 4-5 скилидки

Черен пипер

Сол

Зехтин

За телешкото с карамелизиран лук:

Телешки стек - 300 г

Червен лук - 2 глави

Масло - 30 г

Лимон - 1 бр.

Мед - 50 г

Рукола - 50 г

Зехтин - 3-4 с.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на уеджиси без да ги белите. Поставете ги върху лист хартия в плоска тавичка за печене. Овкусете със сол и черен пипер. Разпръснете цели стръкчета мащерка и листа розмарин в тавата. Смачкайте скилидките чесън и поставете цели при картофите. Полейте обилно със зехтин и изпечете на 200 С за 30-40 минути.

Нарежете лука на тънки слейсове. Осолете телешкото бонфиле и овкусете с черен пипер. Запечатайте месото в силно загрят тиган от всички страни, докато придобие загар. Прехвърлете лука да се задушава при телешкото. Пуснете бучка масло в тигана. Извадете бонфилето от съда и добавете сока от лимон и меда при лука, за да се карамелизира. Оставете телешкото да почине за 5 минути, след което го нарежете по диагонал на слайсове. Сервирайте парчетата бонфиле върху канапе от печените билкови картофи. Гарнирайте с карамелизирания лук и поръсете свежи листа рукола.

Трайфъл с шоколадови бисквити и череши

Необходими продукти:

Какаови бисквити с крем - 120 г

Крема сирене - 250 г

Пудра захар - 30 г

Сладкарска сметана - 200 мл

Ликьор “Амарето” - 50 мл

Коктейлни череши в сироп - 1 буркан

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите на трохи с помощта на пасатор. Добавете ликьора Амарето и разбъркайте.

В купа смесете крема сиренето с пудрата захар и разбъркайте добре.

Разбийте сметаната на сняг в отделен съд и прибавете на етапи към крема сиренето. Разделете сместа на две половини и добавете няколко лъжици от сиропа на черешите в едната. Разбъркайте добре до получаване на светлорозов крем. Започнете да подреждате трайфълите като поставите пласт какаови бисквити, коктейлни череши по ръба на чашата и бял крем, повторете като завършите с розовия крем.

Редуцирайте на тиган останалата течност от коктейлните череши до получаване на концентриран сироп. Полейте финално десерта.

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 08.01.2019
"Храна за душата" - 08.01.2019

РЕКЛАМА