БНТ Русе помогна на онкоболна жена да си намери личен лекар

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди четири дни ви разказахме за невъзможността на Славея Йорданова от Русе да се пребори с административните неуредици на здравната система. Тя е с миеломна болест и се нуждае от направления за специалист, заради честите ѝ изследвания и животоподдържащи процедури. Когато през януари влиза в болница, Славея случайно научава, че личният ѝ лекар е починал още в края на 2017 година. Започва да търси друг, но мисията се оказва невъзможна. Всички медици, които е потърсила, са ѝ отказали с мотива, че пациентските им листи отдавна са запълнени.

Славея Йорданова: Без личен лекар не можеш да си вземеш и едно обикновено направление например за пълна кръвна картина. Аз не мога да отида без направление номер 7 в Специализираната клиника по хематология в София. Там се лекувам.

След като екипът ни се свърза със Здравната каса в Русе, директорът Калоян Копчев се зае лично да потърси личен лекар на Славея.

Славея Йорданова: С удоволствие вече ви съобщавам, че нещата се изгладиха. Лично г-н Копчев ме заведе още сутринта след интервю на вашите колеги по БНТ2. Записах се при д-р Божидар Николов. Той бе достатъчно вежлив, прие ме, даде ми насоки.

За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и в момента са 103-ма. Това е и причината да отказват да записват нови пациенти,защото са достигнали лимита от 2 500 души.