Близо 300 хил. лева прибраха телефонни измамници в Русе

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще я наречем Иванка Петрова от Русе. За 4 години телефонните измамници са я търсили повече от 10 пъти. Сценариите са различни, но целта е една – да ѝ вземат спестяванията.

Иванка Петрова: Първият път ми звъняха и ми казаха, че мой близък е пострадал. След това ми предлагаха бяла карта, после пък ме заплашваха с децата ми. Хора, не се лъжете!

От началото на януари досега в Русенска област са регистрирани 4 случая на телефонни измами. Обаждане от мними лекари, които искат пари за пострадал близък на жертвата е втората най-използвана схема, обяснява инспектор Александър Ласков.

Инсп. Александър Ласков - ОДМВР-Русе: Телефонна измама, свързана със закупуване на ваучери. Тук извършителите атакуват вече не само стационарните телефони на нашите съграждани, но и мобилните апарати. Тук също се представят за техен близък и се представят, че имат нужда от закупуването на ваучер.

От полицията съветват гражданите да не се доверяват на никого по телефона. При съмнение за измама да потърсят помощ на телефон 112 или да се обърнат към свои близки или съседи.

Инсп. Александър Ласков - ОДМВР-Русе: Да не дават пари на никого по никакъв повод. Пари, накити - това не е начинът, по който действат не само полицейските служители, но и всички институции и държавни и общински. Пари никой не иска от гражданите.

Регистрираните случаи на телефонни измами за 2017-а в Русенско са 59 или с 28 по-малко от предходната година.