РЕКЛАМА


Как младите хора приемат европейските теми? БНТ включи четирима младежи в проект, чиято цел е да изследва големите теми за миграцията, Европа след Брекзит и скоростите на развитие на Съюза. Симеона, Делян, Красимир и Лазар започнаха Българското пътуване в Европа преди няколко месеца и ще го завършат по време на европредседателството на страната ни. Те разговарят както с обикновени европейци, техни връстници, така и с водещи европолитици, от които зависят политиките на Европа. В първата част на поредицата "Българското пътуване в Европа" Симеона и Делян обиколиха бежанските центрове в Италия и Холандия в опит да намерят отговор на въпроса - можем ли да живеем заедно с бежанците или културните различия са по-силни от нас? Автор и сценарист на филма за миграцията е Александър Марков, продуценти - Надя Обретенова, Цветелина Йорданова и Тоня Димитрова.

В "Българското пътуване в Европа: Миграцията" Делян и Симеона обиколиха бежански и интеграционни центрове в Торино, Италия, Утрехт, Холандия, и бяха в Брюксел, където разговаряха с евродепутати, отговорни за прокарване на реформата в Дъблинския регламент.

В Торино Делян се срещна със северноафриканци, акостирали на италианския бряг от Либия, Гана, Камерун, Конго, Нигерия. Разговаря с тях за това, каква е процедурата по прием и предоставяне на статут, какви са техните стъпки на интеграция и как ги приемат местните. Разоваря и с местни хора, които са против миграцията - как се е променил градът през последните години, как високата безработица лишава мигрантите от икономически възможности и някои от тях са принудени да извършват незаконна дейност, за да се издържат.

В Утрехт Симеона се срещна с жени и мъже от Сирия и Египет - бегълци от войната. Разговаря с тях за процудерата за прием, как се интегрират и как виждат бъдещето си. Срещнаха се и със сирийско семейство - театрален режисьор и съпругата му медицинска сестра, които са настанени в общинско жилище и отглеждат двамата си синове. Симеона посети езикови курсове, организирани от местни доброволци, готварски курсове на местни жени и жени-бежанци...

В Брюксел се срещнаха със Сесилия Викстрьом - основен докладчик на ЕП за промените в Дъблинския регламент. Промените предвиждат въвеждането на задължителна квотна система за всички страни-членки, като всяка квота се определя на база БВП и населението на страната. Ако страна откаже да участва, ще бъде лишена от еврофондове. Ако дадена страна бъде подложена на непропорционално висок миграционен натиск, ще се задейства автоматичен механизъм за преразпределяне към други страни-членки.

В Брюксел Симеона и Делян разговаряха и с дете на мигранти в квартал Моленбек, а в София - с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Гледайте "В кадър" тази вечер от 22:30 часа по БНТ!

Българското пътуване в Европа: Миграцията
"В кадър" - 17.01.2018

РЕКЛАМА