Българските деца - в челните редици по наднормено тегло

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Доц. Лалка Рангелова: Наистина има проблем със затлъстяването в нашата страна не само при възрастните, но и за съжаление и при децата. България не прави изключение от останалите европейски страни. Делът на затлъстяването при учениците, на наднорменото тегло при учениците е средно 30%, от които момченцата са с 12% затлъстяване, а момичетата са с 9%. Това показват данните от нашето последно национално представително проучване. От 1998 година ние имаме регулярен мониторинг на хранителния статус на населението, в това число следим как се движи и наднорменото тегло в групата деца през всички тези години. И ако от 1998 година до 2008 година установихме, че затлъстяването се е увеличило два пъти, то след 2008 година проучванията показват, че имаме задържане на затлъстяването, а дори в някои групи, например децата от 13 до 15 години, се наблюдава леко намаляване на затлъстяването.
Стоян Андонов: Аз сигурно няма да произведа новина, ако кажа, че всеки лев, който е вложен за спорт и физическа активност е лев, който е спестен от здравеопазване. Явно обездвижването, на което са подложени не само възрастните, а и децата в съвременния начин на живот, оказва своето влияние. Докато преди години децата можеха да играят на улицата, тай като нямаше и такова движение, сега това е крайно ограничено и много малко могат да се радват на такъв тип свобода. Така че, може би мястото където те трябва да спортуват, да се движат повече - това е училището.

Как преминава един а третокласниците, които са по цял ден на училище, проверихме в 51-во училище. Децата, които са записани на занималня, прекарват по 10 часа в училището почти всеки ден. Учебните часове по физкултура за цялата седмица обаче са само три. За да компенсират малкото часове по физкултура, учители водят ученици да спортуват в частни школи няколко пъти седмично. За разлика от малкото заложени в учебната програма часове по физкултура, обядът в училищния стол е обилен. И ако повечето ученици от началните класове, пазаруват от лавката "от време на време", то по-големите се хранят основно с пакетирани храни и сандвичи.

Асен Александров, директор на 51-во училище: По мои впечатления са по-затлъстели, по-пухкави са децата, отколкото тези преди 20, преди 30 години и за това правим всичко възможно да избегнем това нещо. Правят се всички усилия да се създадат, правят се всички усиля да се създаде по-добра база. Имаме голям физултурен салон, имаме малък физкултурен салон, имаме спортна площадка на открито, имаме 3-4 игрища, планира се догодина Столична община да построи точно в нашето училище една зала - 1500 квадратни метра.