Българска следа в чужди сюжети - Румен Петков и Стефан Тафров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Румен Петков се изумява, че при наличието на национално финансово разузнаване, научаваме за венецуелските преводи на пари в българска банка от наши партньори. Това е недопустимо.

"И председателят на Агенциятта за национална сигурност господин димитър георгиев, който е много стойностен човек като професионалист и като почтеност, утре сутринта трябва да пита следващите ръководители на финансовото разузнаване в агенцията защо така е станало."

Петков вижда в това отрицателния резултат от механичното сливане на агенции за сигурност през 2006 г. Преводите на сериозни суми в български банки не би трябвало да останат незабелязани. Задължителният обмен на информация би трябвало да направи невъзможен такъв паричен поток, който да не бъде обследван и да не бъдат взети мерки.

В този смисъл, по думите на Петков, европейската контактна група, която беше във Венецуелла, е дала ценни предложения. Първото от тях е да се изпрати на място група да оцени ситуацията, да гарантира диадлога и да даде решение за международното пправо зза осисгуряване на коридор за доставка на хуманитарна помощ. Това е в съзвучие с една европейска политика, която ЕС трябва да следва, а всичко друго е необосновано вмешателство във вътрешните работи и проява на двойни стандарти, убеден е Петков.

Той припомни, че в нашата история има грозни случаи, огласени от външни сили, и не трябва да произнасяме присъда преди да са изяснени обстоятелствата.

"Затова трябва да бъдем достатъчно ясни. Има процес и в този проццес има обвинение и признасяна не съдебна присъда. Докато няма обвинение, докато лежим на едната гола омраза, не можем да очакваме, че Европа ще бъде гнездото на демокрацията и прекрасното място за живеене, каквото беше".

Стефан Тафров смята, че тези преводи са фактически пране на пари, доколкото разбирал от прочетеното. Това било проява на провала на нашите интитуции като цяло, включително и специалните служби. И в двата случая - опита за отравяне на бизнесмена Гебрев и преводите от Венецуела в българска банка - "всичко се разгръща след намеса на наши съюзнически държави - Великобритания и САЩ, членки на НАТО, което е тревожно. Тафров се позова на разговор с президента Плевнелиев, който казал, че на нищо не му е било докладвано от службите. Освен това Плевнелиев казал, че през 2015 г. е била най-голямата хакерска атака по време на кметските избори. Оттогава досега обаче нищо не било направено.

"Господин Гебрев е български гражданин като нас, тримата... И той има право на същата защита, както всеки български гражданин. къде са спали нашите спецслужби, за да не установят присъствието на този агент на ГРУ в България и да направят съответната връзка?"Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад