България - Изток - Запад

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Даниел Смилов изтъкна съществуващия консенсус по отношение на ползата от Европейския съюз за България, което доказват различни доклади и проучвания. Големият въпрос обаче, според него е, че не изпползваме всички възможности, които ЕС ни дава. Полотологът изрази задоволството си от съгласието, демонстрирано от представителите в разговора на двете най-големи партии "по проевропейската част от политиката си".

Даниел Смилов:
"Но съм притеснен защо не дават отговор на този въпрос: защо в сравнение с останалите ние не се възпозваме достатъчно от ЕС. Защо в определени сектори сме изостанали. Кои са причините? Какво трябва да направим по-добре?"

Политологът смята, че в това отношение административната реформа на ГЕРБ не е достатъчна, защото в съдебната система имаме за решаване и структурни проблеми. Зарради нерешаването на структурните проблеми, има понижен инвестиционен интерес към България, убеден е Смилов.

Ваня Григорова:
"Не можем без европейските средства. Би трябвало и вярвам, че ще се борим да продължим да ги получаваме по някакъв начин, за да можем да се доближим, да продължаваме да се доближаваме към Европейския съюз. Но това не е хубаво, това всъщност е диагноза за на българската икономика, защото това означава, че без европейските средства ние не можем да функционираме адекватно".

Според Григорова трябва ни патерица и за съжаление няма да можем скоро да се освободим от тази патерица.