Битката за авторските права

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От 2014 година той е изпълнителен директор на "Тера про". По негови наблюдения основно дейността на държавата да този момент се е свеждала до прилагане на административните санкции. Спорадично са се правили проверки от страна на Икономическа полиция.

Прокуратурата съобщи, че от почти 2.5 милиона потребители на телевизионни програми 700 000 гледат кабелна телевизия "на тъмно". Соколов обясни, че по закон кабелните оператори трябва да декларират броя на своите абонати в края на всяка година. От 2014 година до 2018 година се правят пазарни проучвания, които целят да установят каква е пенетрацията на платена телевизия и интернет. Според последното проучване, над 680 000 абонати получават сигнал без да се декларирани пред регулатора.

Единствената телевизия, за която не се плаща е националната. Всички останали трябва да получават някакви средства за съдържанието си. Създателите на телевизионни програми имат право да получават възнаграждение когато разрешават или лицензират разпространението. Цената за едно съдържание зависи от броя потребители на това съдържание, тоест цената за 1 000 абоната е различна от цената за 10 000 абоната. Тази разлика рефлектира върху доставчика на съдържанието.

Акценти