РЕКЛАМА


Безобиден ли е инцидентът в VI блок на АЕЦ "Козлодуй"? Защо расте цената на тока за бизнеса? Отговорите от Валентин Николов, председател на енергийната комисия в НС.

Задължително при спиране на някой от блоковете в АЕЦ се прави комисия, за да могат да се установят причините, в резултат на което да се създадат нови добри практики и да се избегнат нови повреди, това заяви Валентин Николов.

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС /ГЕРБ/: Всичко, което е извън ядрения остров се води като нулева степен на риск и не се обявява дори в Международната агенция. Всичко, което е на ядрения се степенува и съответно се уведомява Международната атомна агенция и нашия регулатор.

Той подчерта, че всяко спиране е проблемно, защото изпитва всички системи за сигурност, но обясни, че в случая е сработила системата за сигурност на генератора.

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС /ГЕРБ/: Наскоро бяха обследвани V и VI блокове в АЕЦ с цел удължаване на ресурса. Всички системи са били обследвани. Дори от корпуса на реактора беше взета проба, защото разликата в температурите винаги натоварва метала, от който са направени. Тези обследвания показаха, че те могат да работят още 30 години.

Николов потвърди, че такива извънредни спирания намаляват живота на корпусите. По думите му две може да са причините, довели до спирането на блока - да има лошо изработена или неправилно поставена част. Това ще бъде изяснено по време на проверката, каза той.

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС /ГЕРБ/: В края на 2012 година имаше OSART мисия - това е най-тежката мисия, която Международната агенция осъществява върху ядрени централи.Такава OSART мисия затвори I и II до IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Тази мисия показа, че сме на едно от първите десет места за сигурни централи. Служителите в централата са висококвалифицирани, ерудирани и постоянно обучаващи се.

По отношение офертите за АЕЦ "Белене" той изрази мнение, че те ще бъдат дадени в последния момент, тъй като всички искат да проучат конкурентите и документацията.

Валентин Николов коментира и цените на тока, като обясни, че големият проблем е, че нашата борса е нисколиквидна и ако някои търговци са закупили голямо количество енергия, много лесно могат да я манипулират. Ако някои от производителите - 60%, от които са държавни, а 40% - други, не предложат енергия на борсата, цената ще скочи.

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС /ГЕРБ/: По принцип БЕХ е поела ангажимент да осигурява ликвидност всеки ден на база от предния ден на пазара, на база на Споразумението с ЕК за прекратяване на делото "Електроенергия" срещу България. И се изпълнява този ангажимент.

По повод думите на министър Теменужка Петкова, че фирмите трябва да си сключват двустранни договори за доставка на електроенергия, Валентин Николов посочи, че преди са провеждани търгове специално за индустриалците, а отделно - за търговците. Това обаче е било наказано от ЕК.

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС /ГЕРБ/: Сега разработваме с ЕК нова платформа. Ако успеем, ще търсим вариант да направим нещо подобно на нашата борса. По принцип дългосрочните договори са най-предвидими.

Валентин Николов допълни, че пазарът е много динамичен, но че на месечна основа цените на електроенергията у нас са сред най-ниските в Европа.

На 9 юли енергийната комисия в Народното събрание ще изслуша НЕК и бизнеса преди да реши дали са необходими допълнителни мерки за регулиране на цената, така че тя да не бъде непосилна за бизнеса.

Валентин Николов съобщи, че се търси решение на проблема като посочи, че е възможно да бъдат внесени законови промени, които да задължат фирмите на ниско напрежение да излязат задължително на свободния пазар, за да се засили конкуренцията между тях и да се регулира цената, на която продават ток.

Безобиден ли е инцидентът в VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - говори Валентин Николов
"Още от деня" - 04.07.2019

РЕКЛАМА