Без ток заради липса на пари в ЕРП-то

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Варненец чака месеци наред Енерго-Про да му достави ток, за който е платил близо 3 000 лева и има сключен с дружеството договор. Контрактът между Иван Николов и дружеството е изтекъл преди пет месеца. За това в "Денят започва" разказва следващия репортаж.

Преди повече от година Иван Николов започва да строи фамилна къща. Сключва договор с енергодружеството, което до девет месеца трябва да му пусне ток на строежа.

Иван Николов: "Някъде съм заплатил до момента около 3 000 лева. Платих допълнително и за временен ток, когато разбрах, че не може да стане бързо включването, но и временен ток засега нямам."

Докато чака Енерго-Про успее да изпълни задълженията си по договора, Иван Николов бърза да строи къщата с помощта на агрегат, защото семейството му много скоро няма да има къде да живее.

Иван Николов: "Аз си продадох апартамента в края на 2011-а година, за да започна да строя, сега в момента живея в една къща, която имам тук в близост, която също я продадох..."

На опитите да разбере какво става и защо няма ток, така и не получава смислен отговор от дружеството.

Иван Николов: "Пуснах официална жалба, въз основа на която ми отговориха, един за мен малко смешен отговор, че те проучват въпроса какво да ми отговорят."

От компанията обясниха, че не са си спазили ангажиментите към г-н Николов, защото нямат средства за изграждане на трафопостове. Заради намалената цена на тока, Енерго-Про не разполага с достатъчно пари за инвестиции.

Мария Димитрова - директор "Обслужване на клиенти" - Енерго-Про: "Казусът не е никак лек. Първо в договора за присъединяване ние изрично сме написали, че клиентът ще бъде присъединен до 9 месеца, след

изграждането на трафопост. Тоест ние още тогава сме декларирали, че първо ще изградим трафопоста и след това този клиент ще бъде присъединен. В момента, в който имаме одбрени инвестиции, започваме работа

веднага."

След намесата на екипа ни Иван Николов вече има временно електрозахранване на строежа.