Банков скандал за милиарди - къде са чувалите с парите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Банков скандал за милиарди! Как в 21 век изчезват кредитни досиета за 3,5 млрд. лева? Как се изнасят повече от 100 млн. евро в чували от същата банка? Къде са те и кой ги открадна? С тези въпроси в студиото на "Още от деня" се обърнахме към банкера и бивш член на УС на БНБ Олег Недялков.

КТБ влиза в несъстоятелност, а “Креди Агрикол” става държавна и всички сметки влизат в нея. За тази процедура Недялкова заяви, че хората няма за какво да се притесняват и че това е обичайна технологична практика.

"Хората трябва да бъдат спокойни. Всички вложители в Корпоративна търговска банка, включително болници, общини, предприятия, фирми - малки или големи, трябва да бъдат спокойни за своите депозити и пари", заяви банкера.

"В политическата среда на България забелязваме едно консенсусно виждане. Въпреки всички искри, които прехвърчаха в бюджетната комисия, се очерта едно общо виждане, че тези пари на хората трябва да бъдат запазени на всяка цена. Останалото е обичайна технологична практика, която се е случвала много в Европа, в САЩ. Това не е необичайно нещо".

Той нарече тази практика държавна инвестиция.

"Главната страна на въпроса е как ще излезем от тази инвестиция, защото аз го разглеждам като инвестиция. Слагаме един сериозен мениджмънт, порядъчен, професионално подготвен и той благодарение на своето управление, на добрата среда в страната, която се създава, надявам се, след изборите през октомври, стабилизира ситуацията, повишава стойността на акциите на тази банка, в последствие държавата може да реши да се освободи от нея и да я продаде".

Като пример за подобна държавна инвестиция той даде кризата във Великобритания и решението на Маргарет Тачър тогава да направи нещо подобно с голяма част от икономиката на страната.

"Тогава, при голяма криза, бяха национализирани редица предприятия, бяха стабилизирани с контрол и добро управление и в последствие приватизирани и в бюджета на Великобритания влязоха повече пари отколкото бяха дадени за закупуването им", коментира Недялков.

Относно кредитните досиета Олег Недялков уточни, че никой не е казал, че са изчезнали, а че нямат достатъчно достоверно информация, за да се извърши оценка на кредита и неговото обезпечение. Той добави, че веднага е започнало събиране на тази информация.

"Не могат да изчезнат. Има един наш термин - дълг не гние. Кредита не може да изчезне, задължението не може да изчезне. Ще се намери, ще се оцени и ще се запазят интересите на обществото", заяви банкерът.

"Фактите, които са като балансови показатели, като оценки на одиторите, говорят, че там е нарушена обичайната банкова практика. Обичайната банкова практика означава принципа на четирите очи, означава да гледаш на парите не като сирене, а като средство на производство", добави още Олег Недялков.