РЕКЛАМА


Банички със прясно сирене и сушени домати

Продукти:

Кори за баница - 1/2 опаковка
Сирене Котидж (или друго прясно сирене) - 500 г
Сушени домати в зехтин - 1 бурканче
Мащерка - 2-3 стръка
Яйца - 2 бр.
Масло - 70 г
Сусам - 2 с.л.


Приготвяне:

За плънката на баничките сипете сиренето Котидж в дълбока купа. Смесете с разбитите яйца. Нарежете сушените домати на ситно и добавете към плънката. Сипете няколко супени люжици от зехтина на доматите и разбъркайте сместа.

Разтопете бучка масло за намазване. Поставете кора за баница на плота, намажете я обилно с масло и разпръснете отгоре листенца прясна мащерка. Поставете отгоре втора кора и намажете и нея с разтопено масло. Сипете от плънката и завийте баничката.

Подредете баничките в тавичка за печене. Намажете отгоре с масло и поръсете с бял и черен сусам. Прехвърлете в загрята фурна и печете на 180 С за 20 минути.

Шоколадов мус с карамелизирани портокали и шамфъстък

Продукти:

За шоколадовия мус:

Яйца - 2 бр.
Черен шоколад - 200 г
Захар - 100 г
Какао - 1 с. л.
Сладкарска сметана - 200 мл
Сол

За карамелизираните портокали:

Портокал - 1 бр.
Кафява захар - 100 г
Шамфъстък - 50 г


Приготвяне:

Начупете натуралния шоколад на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или в съд на водна баня. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата в отделни купи. Добавете щипка сол към белтъците и разбийте на сняг заедно с 2 с. л. от захарта.

В отделен съд сипете сладкарската сметана, добавете 2 с. л. захар и разбийте до пухкав крем. Добавете прясно настъргана портокалова кора в разтопения шоколад и го охладете добре.

Разбийте жълтъците с какаото на прах. Добавете шоколада и разбъркайте сместа отново. Обединете с битата сметана, а след това внимателно добавете и белтъците. Бъркайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна гладка смес. Охладете муса за кратко.

Сипете кафявата захар в сух тиган и оставете да се карамелизира без да бъркате. Нарежете портокала на филийки, а след това на четвъртинки. Карамелизирайте парченцата плод и от двете страни.

Сервирайте муса в десертни чаши и гарнирайте с карамелизираните портокали. За финален щрих поръсете с шамфъстък.

Банички със сушени домати и шоколадов мус с карамелизирани портокали и шамфъстък
"Храна за душата" - 11.03.2019

РЕКЛАМА