България и скоростите на Европа – Антоний Тодоров и Михаил Константинов

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата в ЕС е очевидна. Тя се натрупва от години и решенията вече не могат да чакат, заяви политологът Антоний Тодоров.

Ние изпадаме в истерия, когато стане въпрос за Европа на две скорости. Истерията ни е свързана с това, че като се каже Европа на две скорости, веднага се причисляваме към ниската скорост. Не чух нито един в България, който да каже – ние ще бъдем в по-високата скорост, коментира той.

Ние скочихме като един, защото се страхуваме, че другите ще ни сложат в периферията, а всъщност проблемът е, че ние самите се чувстваме в периферията. Другите го усещат и ни поставят там, обясни Тодоров.

В момента цари очевидно и неприятно лицемерие. Говори се за единство, съвместни и споделени ценности, а се предлага директно разделяне на ЕС. Това е абсолютно недопустимо, подчерта проф. Михаил Константинов.

Тези, които го поискаха, бяха Четиримата конници от Апокалипсиса във Версай. Ръководителите на Германия, Франция, Италия и Испания. Целта на ЕС е да няма война между Франция и Германия, смята той.