Акция "Камембер" във френския парламент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще има ли промяна за френското сирене камембер, което е обявено за марка със защитен произход? Този дебат тече в момента във Франция. Името си емблематичното сирене дължи на село Камембер в департамента Нормандия в северозападна Франция, където то се произвежда от 18. век.

Днес обаче заради него спорят поддръжниците на традиционните технологии и тези на модерните технологии и пастьоризацията.

От край време камемберът се прави ръчно от сурово мляко. Производителите отказват да използват пастьоризирано мляко, машини или суровини извън Нормандия.

Шарл Бреан има 200 крави. 90% от млякото продава на френски гигант за млечни продукти, а с останалото прави по около 350 камембера на ден.

Шарл Бреан, производител: Смятам, че ако разрешим пастьоризираното мляко, това ще е пагубно, защото
97-98% от камембера ще е пастьоризиран и няма да има нищо общо с теоара и и територията, макар и да носи името Камембер от Нормандия.

Рецептата му е много близка до оригиналната, която датира отпреди Френската революция. Той и четирима от братята му продават своето сирене от две години, но то вече се търси от ресторанти със звезди "Мишлен" и реномирани магазини за сирене в Париж.

"Истинският" камембер е със защитено наименование за произход. Но камембер може да се прави навсякъде по света с пастьоризирано мляко, стига да се спазят определени правила.

Точно този момент обаче развълнува френски депутат, който реши да привлече вниманието, като раздаде 577 камембера от Нормандия на колегите си.

Ришар Рамо, френски депутат: Никой не може да каже, че мирише зле. Така ухае Франция.

А във фермата на братя Бреан цари оптимизъм за бъдещето. Те дори планират увеличение на продукцията си. И казват, че в крайна сметка не е важно какво пише на опаковката, а какво остава в чинията.

Текст: Ива Стойкова