Константин Пенчев: Нека се доверим в мъдростта на хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според националния омбудсман Константин Пенчев няма спор, че въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев за провеждането на национален референдум, през годините са били много пъти повдигани, обсъждани и оставяни.

В обръщение към нацията, излъчено по БНТ, президентът заяви, че ще се възползва от правото, което му дава законът, и ще предложи на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

В предаването „Още от деня” Константин Пенчев заяви: „В различно време различни партии, различни групи граждани са поставяли единия или другия въпрос и аз не виждам нищо страшно в това хората да отговорят на тези въпроси по някакъв начин”.

Ако смятаме, че задължителното гласуване едва ли не потиска свободите на хората, по моему те тогава ще гласуват против. Нека се доверим в мъдростта на хората, защото тези въпроси ще се поставят непрестанно, каза той.

Що се отнася до тези апокалиптични картини, че ако има референдум, то европейските избори няма да могат да се проведат по новия Изборен кодекс, смятам, че това е несъстоятелно. Референдумът, дори и да бъде насрочен, по никакъв начин не спира и не лишава парламента от възможността му да приема каквито иска закони и правила, подчерта омбудсманът.

Имам чувството, че политическата класа се отнася към народа със снизхождение, каза още Пенчев. Народът е много мъдър и по никакъв начин не можем да го подценяваме, допълни той.

Ако приемем, че този референдум се състои, т.е., че гласуват повече или поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните избори, ако приемем, че тези избиратели, които гласуват, повече от половината са „за” тези промени, това нищо не значи. Значи, че народните представители ще трябва да се съобразят с тази воля и да обсъдят кои са възможните варианти народната воля да бъде спазена и притворена в закон, каза Константин Пенчев.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад