Дискусия в „Денят започва в неделя с Георги Любенов” за жестокостта над животни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на „Денят започва в неделя с Георги Любенов” се състоя дискусия „за” и „против” проекта за нов Наказателен кодекс, който предстои да влезе в пленарна зала на 15-ти януари.

В него има много и най-различни промени в наказанието на различните криминални прояви – една от тях е смекчаване на наказанията за жестокост към животните. В студиото гостуваха Аксиния Боснева, природозащитник, д-р Андрей Кортенков, ветеринарен лекар, Лияна Панделиева, журналист.

„2008-ма година, когато се прие Законът за защита на животните, имаше текстове за инкриминиране на жестокостта, но ги оставиха извън закона, защото предстоеше обновяване на Наказателния кодекс”, обясни Аксиния Боснева. До случая с жестокостта над кучето Мима от Дряново. Ние сме последната страна в ЕС, която инкриминира жестокостта към животните, заяви Боснева.

Лияна Панделиева отбеляза, че се акцентира предимно върху жестокостта над кучета, а не като цяло над животните.

Според д-р Кортенков раздел 2, глава 30 от проекта за Наказателен кодекс не трябва да го има. Тези текстове се подчиняват на антинаучната, нелогична концепция за правата на животните. Животните нямат права, заяви той. Това даде повод за реплика от страна на Аксиния Боснева.

Човек заслужава наказание за проява на жестокост към животните тогава, когато тази жестокост е нарушение на обществения ред, проява на неуважение към добрите нрави, заяви д-р Кортенков.

Цялото предаване може да видите тук!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад