РЕКЛАМА


В рубриката "Първа страница" новините от последните дни коментира журналистът от вестник "Труд" Веселин Стойнев. Той отговори на въпросите за проблемите в медиите, езикът на омразата и партийното финансиране."Медиите са медии на това общество, което също е объркано. Мисля, че за медиите е изключително трудно да намерят правилната гледна точка, когато става дума за език на омразата, защото от една страна те не би трябвало изобщо да отразяват политици или публични говорители, които извършват такова нещо, защото това в повечето случаи е престъпление. От друга страна, за да бъдат обективни, те трябва да показват всичко, което се случва в обществото. И трудният проблем е всъщност журналистическата преценка как това да стане", посочи Стойнев."Ще дам пример с т.н. граждански отряди, които се появиха преди седмица, медиите показаха това нещо като явление - кои по-загрижено, кои не, кои просто безпристрастно, а прокуратурата и ДАНС реагираха едва на петия ден. Нещо, което би трябвало да свършат и без да бъде давано по медиите. Така че от една страна трябва може би медиите да действат както при случая с масовия убиец Брайвик, който уби 77 души и норвежките медии просто го игнорираха и не му дават думата да обоснове престъплението си. От друга страна, такива явления трябва да бъдат показвани по някакъв начин, така че това поведение и тези престъпления да не бъдат пропагандирани", добави журналистът от вестник "Труд".

Той коментира и проблемът на медиите с цензурата и автоцензурата, като има вече известни случаи на уволнени журналисти заради изразяване на мнение в ефир.

"В случая с езика на омразата би трябвало да има цензура. В смисъл такъв, медиите не би трябвало да дават равнопоставено право на глас на хора, които пропагандират расистки изказвания. Проблемът е, че и по другите теми в българските медии също има цензура и това, което каза президентът онзи ден във Военния клуб всъщност е поредното поставяне на диагноза, която е вярна, но която няма никакъв смисъл, защото диагнозата отдавна е ясна на всички, а лечението не започва. Защото това, което е основният обществен проблем в момента, заради което започнаха и протестите е, че голяма част от медиите са свързани с олигархични политически и бизнес задкулисни интереси и те са част от проблема. Медиите не могат да бъдат решение на този проблем", смята Веселин Стойнев.

Една от основните теми от последните дни е финансирането на партиите. Има предложение за намаляване на държавните субсидии.

"Партиите ще си намалят субсидиите, защото те са под натиск и защото това ще бъде популистки ход, но няма да бъде достатъчно. Аз лично съм за това да има държавна субсидия, парадоксът в България е, че най-бедната страна от ЕС плаща най-много на партиите си. Ако го няма това държавно субсидиране, партиите е по-вероятно да минат в задкулисието и да стане неясно кой ги финансира, но мисля, че и в момента това не им пречи. Т.е. и да има държавно финансиране и да няма те пак ще бъдат проводници на някакви други интереси и ще участват в тях", коментира Стойнев.

За пример посочи още една известна от последните седмици новина:

"Ето, достатъчен е само случаят с бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров, който до днес не може да даде отговор, или поне обществото няма отговор с какви пари разполага извън депутатската си заплата", добави журналистът Веселин Стойнев.

28.11.2013: "Първа страница": Веселин Стойнев коментира горещите новини от седмицата
"Още от деня" - 28.11.2013

РЕКЛАМА