РЕКЛАМА


Противопоставянето в обществото вече достига до омраза между политическите лидери, между партиите, между протестиращите и контрапротестиращи, между окупатори и контраокупатори, между мнозинство и малцинство. Това е свързано със съответното изразяване на езика на омразата и въпросът е след като тя съществува в обществото, как да бъде цензурирана в медиите и нужно ли е това.

Тази тема коментираха в студиото на "Още от деня" с Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, и Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт "Отворено общество", които са и организатор на дискусията днес.

vlcsnap-2013-11-28-18h14m54s165Противопоставянето създава среда, която поражда у хората впечатление, че е допустимо да извършваш престъпления. Основната обществена опасност на езика на омразата е, че от една страна той създава среда, в която дискриминацията срещу представители на различни малцинства изглежда допустимо и нормално поведение. И от друга страна, защото създава среда, която насърчава престъпления, това обясни Иванка Иванова. Тя допълни, че изследването на "Отворено общество" установява, че езикът на омразата е доста разпространен в България. 46% от гражданите заявяват, че са чували изказвания, които изразяват неодобрение или агресия спрямо представители на различни малцинства, но по-лошото е, че 32% са чували изказвания, които по тяхна преценка могат да доведат до насилие срещу представители на такива малцинства. А най-лошото е, че у 17% у хората е вкоренено усещането, че ако извършиш престъпление спрямо представител на малцинство - без значение дали физическо посегателство срещу него или срещу имуществото му, това поведение е по-малко укоримо или обществено опасно, отколкото, ако е насочено срещу българи, коментира тя.

13-11-28-18h15m28s251Ролята на медиите по принцип е да стават трибуна на различни гледни точки, но една медия, която е отговорна - тя предоставя възможността на водещия да модерира или да анонсира определени теми. В интернет не съществува тази възможност. Напротив, в интернет потребителите могат да се изразяват много екстремно и крайно, това посочи на свой ред Георги Апостолов. Всеки в интернет общува с хората, с които имат определени виждания, става все по-глух за чуждите мнения, но затова пък екстремистките виждания в интернет стават по-видими и по някакъв начин това ги прави по-социално приемливи.

28.11.2013: Езикът на омразата - коментар на Георги Апостолов и Иванка Иванова
"Още от деня" - 28.11.2013

РЕКЛАМА