Пламен Димитров: Цяла Европа върви към дефлация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„България влезе в дефлация от август 2013, една от първите страни от Евросъюза, която влезе в дефлация“, заяви в студиото на „Още от деня“ председателят на КНСБ Пламен Димитров. Сега 14 държави от ЕС са в дефлация, а 11 са в намаляваща инфлация. „Цяла Европа упорито и съвсем уверено върви към дефлация. Устойчива България втора година е там“, поясни той.

В България не се признава, че трябва да се борим с дефлацията, докато в Европа такива мерки се взимат, каза Пламен Димитров. Според него единствено осигурените 1 млрд. лева за санирането ще стимулират потреблението, без мярката да има такава цел.

Димитров призова да се увеличат заплатите, което да повиши оборотите в икономиката и тя да върви нагоре. Лидерът на КНСБ изрази мнение, че българската икономика произвежда повече, отколкото плаща.

"Средният брутен продукт на глава на населението е 50% спрямо този в ЕС, а средните доходи са една четвърт от тези в страните от Европейския съюз", посочи Димитров.

Коментирайки идеите за прехвърляне на парите за пенсии, той изрази мнение, че трябва да има възможност за избор както от НОИ към пенсионен фонд, така и обратно, но това да може да се направи определен брой пъти. "Всяка година, ако се местя, губя пари, и това ми вреди", каза Димитров, анализирайки предложението това да може да се прави всяка година.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад