РЕКЛАМА


Слънце и кристално чиста морска вода. Тюркоазено синьо, което се простира отвъд хоризонта. Има ли земен рай? Ако има, със сигурност се намира край Фиджи. Държава, която се състои от 320 острова, пръснати в Океания. Слънцето там свети ярко, а водата е като от пощенска картичка.

Кораловите рифове са се превърнали в убежище за всякакви морски видове. Природата на Фиджи е прекрасна и почти недокосната от човешката дейност. Рядкост, която превръща зоната в желано място за пътешественици, любители на съзерцанието и девствените пейзажи.

Само че и тези хора са... хора. И на тях им се иска да се насладят на освежаваща напитка в близост до вълните. Усещане за съвършенство, осигурено с минимално въздействие върху околната среда. Благодарение на бар, не какъв да е, а плаващ. Той е изникнал сред тюркоазените води на океана, на около 40 минути от брега. Представлява подвижна двуетажна платформа, между коралов и острова Маманука.

Разнообразни напитки, всякакви водни спортове, сливане със света на морските обитатели и безкрайни слънчеви бани. Такива преживявания предлага плаващият бар край Фиджи. И за да е блаженството още по-голямо, освен напитките той предлага и италианска храна.

Забавленията за хората в никакъв случай не са за сметка на природата. Строежът на двуетажната постройка е съобразен с всички екологични норми. На плаващия бар не се оставят отпадъци. Всичко се транспортира до брега, включително и хранителните остатъци. Те се използват за компостиране в градините на близките острови. Тоалетните са преносими, напълно изолирани от океана и по съвместителство - пак плаващи.

Този малък рай върху вълните има и още едно предимство. За разлика от множество острови, застрашени от покачване на нивото на океаните заради глобалното затопляне, той не може да бъде залят от водата. Именно защото се носи на повърхността й.

Автор Биляна Бонева

Бар насред морето
"Зелена светлина" - 13.06.2019

РЕКЛАМА