Изборът на Турция

Предаване: Панорама, 05.04.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мурат Йеткин, журналист и анализатор: В турската политика да загубиш Истанбул, означава да загубиш Турция. Но да загубиш и Анкара, е също важно, защото тя е столицата. Загубата на Анкара е индикатор, че политическото ти влияние започва да намалява.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Единствената причина да не получим резултатите, които очаквахме, е, че не успяхме да изразим добре позициите си и не стигнахме до сърцата на хората.

Как се печелят сърцата на турците? Явно светската и кемалистка опозиция е научила няколко урока от Ердоган. След изборите избраният за кмет на Истанбул Екрам Имамолу спря привърженици, които скандираха, че савойници на Ататюрк.

Екрем Имамолу, избран за кмет на Истанбул от Народнорепубликанската партия: Казвам го високо и ясно: ние спечелихме. Аз ще бъдат кмет на всички турци, без значение на техния произход, религия и етническа принадлежност. Очаквам от вас също да покажете уважение към това.

Големият въпрос обаче не е защо печели опозицията,а защо губи Ердоган. По две причини, смята Аху Йозюрт.Тя е една от десетките уволнени журналисти, потърсили независимостта в чужди медии.

Аху Йозюрт, журналист и политически анализатор: Кюрдите гласуваха за опозицията и не загубиха и един глас. Те просто прехвърлиха цели блокове гласове към опозицията. В Партията на справедливостта и развитието имаше протестен вот.

Недоволството от рецесията, която бърка в джоба натурците, от милионите бежанци, които подбиват цената натруда, и масовите арести, изглежда, е еднакво силна кактосред опозиционните републиканци, така и консерваторитена Ердоган. Но едните го признават, а другите - не.

"Турците променят мисленето си. Идва ново поколение. Искаме нашата свобода и ще си я вземем от Ердоган", казва момче.

"Бяхме изгубили надежда, а за тези не очаквахме нищо. Вечерта включих телевизора. Видях, че опозицията води. Попитах се - истина ли е", казва жена.

"Не е голяма работа, че Партията на справедливостта и развитието загубихме Анкара. В крайна сметка спечелихме повечето градове в страната. Това не е краят", каза мъж - привърженик на Ердоган.

Президентът и неговата партия празнуваха. Но лицата напривържениците сякаш казваха друго.

Дали Ердоган не изгуби от това, че сам влезе в кампанията за едни все пак местни избори? Опита да обясни на турците, че гласуването е на живот и смърт. Че става дума за "оцеляването на нацията". И обвини опозицията във връзки с кюрдските терористични организации, а САЩ и европейците - в разпалването на икономически войни срещу Турция.

Мурат Йеткин, журналист и анализатор: Всъщност никой не очакваше, че местните избори ще бъдат толкова важни за политиката в Турция. Но тъй като президентът Ердоган ги определи като "въпрос на съществуване, въпрос на оцеляване", местните избори изведнъж станаха толкова важни.

Безспорно, най-големият проблем е икономическатарецесия. Кой е виновен? Според консерваторите – външнисили. Според опозицията - самият Ердоган, който сложиръка върху централната банка и определянето на лихвените проценти.

"Писна ми от тях. Едни и същи хора 17 години в управлението и 25 години в Истанбул е прекалено много. Има редица проблеми като образованието, корупцията, околна средата, децата, бежанците - всичко това трябва да се управлява по-добре или по-различно", казва жена.

"Икономиката в момента е зле, защото Америка и Европейците водят икономическа война срещу нас, но след изборите тази война ще спре", казва мъж, привърженик на Ердоган.

Изборите внесоха и един допълнителен щрих: флиртът на властта с българо-турските отношения. За да спечелят избиратели, управляващите се похвалиха с намеса в българската политика. Но с това много трябва да се внимава, предупреждава Хюлия Алтън от населения с български изселници квартал Авджълар.

Хюлия Алтън, кв. "Авджълар", Истанбул: Спрямо изселниците, които са дошли от България, а и от всички балкански страни, винаги трябва да се внимава за тяхното добро. Надявам се да не е нещо, което да усложни нашите отношения - на двете държави. Все пак ние сме комшии, нали?

След изборите в Турция традиционните разделения остават: републиканци-консерватори, запад-изток.

Мисля, че започват промени за добро - стъпка по стъпка, казва жена

Бъдещето на Турция ще е много добро, ако Реджеп Тайип Ердоган остане на власт още 10 години, казва мъж, привърженик на Ердоган.

Две обяснения, две логики, два свята. След опозиционния пробив в големите градове остава да видим как те ще съжителстват заедно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад