Има ли нужда от ново разпределение на осигурителната тежест?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложението е да бъде променен Кодексът на труда така, че в самия трудов договор освен основното трудово възнаграждение, да бъдат вписани и всички разходи на работодателя, които той извършва във връзка с наемането на работниците.

Това коментира в предаването "Още от деня" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

"Трудовият договор е правоотношение, при което работникът предоставя работната си сила, а работодателят приема тази сила и се задължава да изплаща определено възнаграждение. Това, което е вписано в трудовия договор, е основно възнаграждение. Върху него се начисляват допълнителни възнаграждения, след което от него се отнемат осигурителни вноски и данъци, които са за сметка на работника и се получава нетно възнаграждение, което работникът получава. Всъщност работодателят дължи осигурителни вноски, които са за негова сметка и цялата сума, която той дължи, са основното възнаграждение плюс осигуровките, които плаща".

Няма общо съгласие за предложението 50 на 50 между всички работодателски организации. Защо не трябва да се приема? Защото това означава повече разходи за осигуровки на работника и по-малко разполагаем доход, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

"В момента в договора се записва основната заплата. Защо не може да се запише брутната заплата така, както искат работодателите? Защото брутната заплата се увеличава ежегодно и поради факта, че има процент прослужено време, който увеличава сумата", добави тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад