РЕКЛАМА


Супа от грах с хрупкав лук и кървавица

Необходими продукти:

Грах - 700 г (замразен)
Масло - 50 г
Зехтин - 2 с.л.
Лук - 3 малки глави
Кървавица - 100 г
Царевично брашно - 1 с.л.
Зеленчуков бульон - 500 мл
Олио за пържене
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок съд. Нарежете лука на ситно и го задушете. Добавете и чесъна. Излейте част от бульона и оставете да заври. Добавете граха вътре и подправете със черен пипер и сол. Гответе за още 5-6 минути. Пасирайте готовата супа.

Добавете маслото и разбъркайте, за да се разтопи. Загрейте олио в подходящ съд. Нарежете кървавицата и изпържете в тиган със зехтин. Нарежете лука на шайби и разделете на кръгчета. Оваляйте ги в царевичното брашно и изпържете в силно нагорещеното олио, докато станат златисти и хрупкави. Прехвърлете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Сервирайте крем супата от грах, гарнирана с запържената кървавицата и хрупкавия лук.

Класически ябълков пай

Необходими продукти:

За тестото:

Брашно - 300 г
Масло - 200 г
Захар - 100 г
Яйце - 1 бр.
Сол - 1/4 ч.л.

За пълнежа:

Ябълки - 7 бр.
Стафиди - 60 г
Захар - 100 г
Кардамон - 2 с.л.
Канела - 2 с.л.
Галета - 60 г
Нишесте - 2 с.л

За гарниране:
Пудра захар - 30 г

Начин на приготвяне:

За тестото изсипете брашното в дълбока купа, посолете и добавете маслото,чукнете яйцето и добавете захарта. С пръсти омесете до получаването на гладко тесто. Оформете на топка и увийте в прозрачно домакинско фолио. Оставете тестото в хладилник да стегне за 30 минути.

За пълнежа обелете ябълките и ги почистете. Нарежете ги на едри кубчета или уеджиси и ги поставете в купа. Изстискайте сок от лимон, за да не потъмнеят. Добавете захарта, нишестето, кардамон, накиснатите в ром стафиди, канелата,. галетата. Разбъркайте добре пълнежа.

Разрежете охладеното тесто на две. По-голямото част разточете с дебелина 2 мм. С помощта на точилката прехвърлете тестото в подходяща тава за печене. Махнете излишното тесто. Изсипете ябълките вътре.

Разточете останалото тесто. Нарежете го на ленти с ширина 1.5 см всяка. Подредете лентите върху пая, като решетка. Намажете пая с разбит жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин. Охладете пая за кратко, след което пъресете с пудра захар и сервирайте.

Супа от грах с хрупкав лук и кървавица и класически ябълков пай
"Храна за душата" - 17.01.2019

РЕКЛАМА