РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Лазаня с бекон и сос “Бешамел”

Необходими продукти:

Кори за лазаня - 1 пакет
Бекон - 150 г
Моцарела - 250 г
Пармезан - 250 г
Брашно - 50 г
Прясно мляко - 500 мл
Масло - 50 г
Мортадела - 150 г
Индийско орехче - 1 бр.
Бял пипер - 1 ч.л.
Сол

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона на кубчета и го запържете в сух тиган. Настържете пармезана. Нарежете моцарелата на филийки.
Когато беконът се запържи, намалете котлона, добавете маслото и изчакайте да се разтопи. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато, за да не останат бучки. Сместа трябва да е с консистенция на гъста каша. Налейте прясното мляко на струя по ръба на тигана и бъркайте, докато сосът се уеднакви и стане хомогенен. Овкусете с индийско орехче, бял пипер и сол и оставете да заври отново и да се сгъсти достатъчно. Когато заври повторно, свалете от котлона.
Започнете да подреждате лазанята. Поставете Бешамел на дъното на съда. Подредете отгоре плътен пласт кори. Покрийте отново със сос. Подредете парчетата мортадела. Отново поставете сос Бешамел и покрийте с кори. Подредете моцарелата и покрийте с последен слой сос. Завършете с настъргания пармезан. Изпечете лазанята на 200 С за час, докато придобие златиста коричка.

Маринован чесън

Необходими продукти:

Чесън - 4-5 глави
Бял балсамов оцет - 100 мл
Зехтин - 300 мл

Мед - 2 с.л.
Черен пипер на зърна - 10-12 зърна
Розмарин - 3-4стръка
Мащерка - 3-4 стръка
Сол

Начин на приготвяне:
Поставете чесъна в съд с вода на котлона. Когато водата заври, я изхвърлете и сменете с нова. Повторете процедурата най-малко 5 пъти, за да отстраните острия вкус на чесъна.
В тиган на котлона пригответе маринатата за чесъна като смесите зехтина и балсамовия оцет в отношение 3:1. Пуснете вътре зърна черен пипер, стръкчета розмарин и мащерка. Добавете меда. Посолете и оставете маринатата на кипне. Поставете скилидките чесън в бурканче. Залейте с топлата марината до ръба на винта и затворете. Стерилизирайте, ако искате да запазите маринования чесън за по-дълго.

Бананови палачинки

Необходими продукти:

Банани - 2 бр.
Шоколад (натурален) - 100 г
Олио - 50 мл
Брашно - 150 - 200 г

Начин на приготвяне:

Намачкайте бананите на пюре. Прибавете олио и разбъркайте добре. Започнете да добавяте поетапно брашното, докато сместа добие гъста и еднородна консистенция. Загрейте олио в тигана и поставете малко количество от сместа. Изпържете палачинките до златисто и от двете страни. Разтопете шоколада на водна баня и гарнирайте с него готовите бананови палачинки.

Лазаня с бекон, маринован чесън и бананови палачинки
"Храна за душата" - 29.11.2018

РЕКЛАМА