"Арт посоки" с Галя Крайчовска

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да потропнем в роден ритъм с концерта от поредицата „Фолклорна танцова панорама”. Утре в Музикалния театър ще се надиграват „Българе”, „Зорница”, „Боговица”, „София 6” и „Кремиковци”. Ние ще се наслаждаваме, а после вкъщи или залата ще се опитваме да повторим стъпки и движения.

Най-бързият пианист в света излиза на българска сцена тази вечер. Питър Бенс официално е вписан в книгата за рекордите на Гинес. Но бързината не е най-голямата му сила - наричат го детето чудо в света на пианото. Питър Бенс, роден в Унгария, започва да свири на пиано на 2-годишна възраст, на 7 пише първата си композиция, а на 11 създава първия си албум. Докато учи в музикалния колеж „Бъркли“ се запознава с кумира си Джон Уилямс - автор на саундтрака към Междузвездни войни. И започва да прави импровизации на култови парчета. Бързо превзема мрежата и има над 250 милиона гледания. Тази вечер в зала „България“ Питър Бенс ще ни разходи от класика до поп като за световно.

Авторът на най-успешния латвийски роман гостува в България. Янис Йоневс е носител на наградата за литература на Европейския съюз за „Йелгава 94”. Сравняват романа със „Спасителят в ръжта”. Йоневс прави портрет на поколението от 90-те - история за младостта, когато всеки противостои на целия свят и се опитва да не стане „един от тях“. Но възможно ли е да се спази това обещание?Ако искате да си поговорите с автора, в сряда в Клуб "Журналист” е срещата.

Солисти на Болшой театър гостуват в НДК с грандиозен спектакъл. В програмата са включени известни балети от световната класика, сред които “Дон Кихот”; „Спящата красавица; „Лешникотрошачката” и богат съвременен репертоар. Гала спектакълът ще покаже безкомпромисен професионализъм, изящни костюми, впечатляваща мултимедия и ефектно осветление. 10 водещи солисти на Болшой театър ще излязат тази вечер на сцената в НДК.