Томислав Дончев: Приоритет е абсолютната сигурност при доставките на газ

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вицепремиерът обясни, че е дадена посока в редица сфери - сигурност, антитероризъм, образование, туризъм, икономика, стокообмен, енергетика. Това, че не е подписан нито един документ Дончев коментира:

Не може да очаквате при разговори на високо ниво - президент и премиер, те да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети, да чертаят трасета и да подпишат договори в аванс. Това са принципни политически разговори и договорки. От тук нататък има да се свърши наистина много работа и то не само в посока на изчистване на всички детайли с представители. Тук има да се изчистят и куп неща с Европейската комисия.

Дончев обясни, че темата е не само къде ще върви тръбата. Посоките, които следват газовите трасета, се определят от технически аргументи, икономически и политически аргументи. На срещата преди два са изчистени част от политическите въпроси, счита депутатът.

Другата важна тема е какво се случва след като газът постъпва в България. Има много хипотези - чист транзит, потребление от България до определени количества. Самият факт, че е изразена позицията, че е добре да минава в континенталната си част през България, е едно много добро начало, смята Дончев. Приоритет на страната ни е абсолютната сигурност при доставките на газ, достъпът до газ на добра цена и да съхраним и развием ролята си на държава, която транзитира и търгува газ.

За проекта АЕЦ "Белене" Дончев заяви, че трябва да бъде реализиран на пазарен принцип и да е съобразен с бъдещата консумация на електроенергия в България и на Балканите като цяло. Икономическият риск пък да бъде поделен с частен инвеститор. Според него има разбиране от руската страна за този подход.

Томислав Дончев: Всичко, което се строи, и всичко, което се случва, трябва да е базирано не на бригадирския ентусиазъм: "Хайде, да построим нещо!". И аз се радвам на градежите, но съм научен, че нещо когато се строи, то трябва да е така програмирано, така изчислено, че в бъдеще да носи ползи и тези ползи в един момент да бъдат по-големи от парите, които са вкарани в него.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад