19% от българите не са сигурни каква е формата на Земята

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Плоскоземец: "Земята няма как да е кръгла. Тя е равна, както виждате е равна, това е равна повърхност."

Плоскоземец - човек, който вярва, че Земята е плоска. 8% от българите са напълно убедени в това. 11% силно се съмняват, че земното кълбо е кълбо.

Плоскоземец: "Аз съм гледал модели на плоската земя - това е плоската земя, тук се върти слънцето, тук се върти Луната, тоест те циркулират по тоя начин, континентите така са подредени, всичко е в една вода, и си плува и то си е направено."

Те явно са сред нас. И причината за това отчасти се дължи на интернет и социалните мрежи.

Светослав Александров - молекулярен биолог, автор на сайта Космос.бг: "Ютюб е изиграло основна роля за това чрез таргетираните реклами. Ако един човек се интересува от конспирации, той неизменно чрез тях стига до теорията за плоската Земя."

Илюзия на познанието. Колкото по-малко знаеш по дадена тема, толкова си по-склонен да надценяваш познанията си.

Светослав Александров - молекулярен биолог, автор на сайта Космос.бг: "В главите на тези хора е някаква каша. Четат информацията, но я тълкуват по абсолютно превратен начин."

Човек вярва само в това, в което иска да повярва. Удобно е.

Светослав Александров - молекулярен биолог, автор на сайта Космос.бг: "Те са разработили една много стройна система, в която оспорват всичко - големите географски открития, Магелан, Колумб... Те може да използват спътников телефон в планината и да не вярват, че има спътници."

Плоскоземците не вярват, че има Космос. Земята за тях е в центъра на Вселената.

Светослав Александров - молекулярен биолог, автор на сайта Космос.бг: "Живеят в алтернативен свят, но това не им пречи да ходят на работа, да изхранват семействата си."

Критичното мислене може да върне вярата в кръглостта на Земята, смятат учените.

Плоскоземец: "Добре, де, хубаво - земята е кръгла и какво правим сега?"

Правим следващата стъпка - научаваме и че тя се върти.