Дипломация и лидерски ходове. Министър Екатерина Захариева

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Екатерина Захариева заявви, че срещата между турския президент Ердоган и европейските лидери у нас е успех на българското председателство, тъй като това в конеткста на продължаващата криза в отношенията ЕС-Турция, е една от важните теми и за България и за ЕС.

Какво е важно в тези отношения по отношение на сигурността в региона и ЕС? Според Захариева важно е да имаме добри отношения с Турция, като съюзник в НАТО, голям наш и пряк съсед, както и важна страна на пътя на емигрантския поток. В този смисъл е тревожно, че процесът за присъединяване на тази страна към ЕС не напредва. Министър Захариева припомни, че по време на нашето председателство трябва да се вземе решението за втория транш, свързан със споразумението между ЕС и Турция.

Екатерина Захариева - заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи: "Българският национален интерес винаги е предполагал да подпомагаме държавите - директни съседи на държавите в гражданска война, каквато е Сирия... В Турция има около 4 милиона бежанци. Ние трябва обаче да подпомогнем тези /нейни/ усилия. Първият транш е 3 милиарда, който е насочен към бежанците, да се осигури тяхното изхранване, образования, здравеопазване. Ангажиментът беше за 3+3 млрд. Сега по време на нашето председателство трябва да се вземе решение за това."

Що се отнася до Западните Балкани, министър Захариева подчерта, че основните целите са 6, но зад тях има конкретен план за действие за ускорената им интеграция. Тези действия могат да се водят в две посоки и тези конкретни действия са залегнали в плана.

Екатерина Захариева - заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи: "От една страна процедурата към придвижване на преговорите за присъединяване е ангажимент на старните от Западните Балкани, да изпълнят условията, да изпълнят съответствията с правото на ЕС, с високите стандарти по отношение на върховенството на правата и правата на човека, включително добросъседските отношения... В същото време да подготвят и икономиките си зза големия пазар, много по-конкурентен... От друга страна самият ЕС трябва да бъде готов тогава, когато те изпълнят критериите, той да ги приеме."

Във връзка с акцента за подобряване на отношенията между отделните страни на Балканите сръбският външен министър Ивица Дачич даде интервю в кулоарите на неформаланата среща на външните министри в София. Той коментира, че когато се говори за Косово, е неприемливо отделни външни минитри да отправят към Сърбия арогантни послания с призиви да признае независимостта на Косово, ако иска да стане членка на ЕС. Той визираше думи на германския външен министър. Вижте интервюто на Дачич в репортаж на БНТ.

Целия разговор с министър Екатерина Захариева вижте във видеооткъса.