Последният барабанист на Брегово

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Боян Асенов е живата история на музиката в Брегово. Започва да свири на барабани преди повече от 30 години. Обиколил е десетки състави. Боян разказва, че днес публиката вече я няма заради обезлюдения северозапад. В студените зимни дни обаче спомените продължават да го топлят.

Боян Асенов: "Това е касетофонът. Тука имаме записи на нашата група и през свободното време пускам си касетофона, пускам си записите, пробвам барабаните. Да не губим ритъм."

Боян е превърнал тази малка стая в музей на музиката. Тук е събрал всичките тъпани и барабани, с които е свирил през годините.

Боян Асенов: "Няма духова музика без тъпан. Той е основният инструмент. Няма ли тъпан, музика няма. Тези са ми най-скъпите, най-любимите. С тях съм почнал и с тях ще свърша. Ако има време, сядам и почвам. Блъскам ги така, докато се отпусна малко. Създавам си настроение и после отивам да си върша другата работа."

Боян разказва, че обезлюдяването и бедността в региона не са успели да изтрият нотите. Макар и по-рядко медните инструменти продължават да огласят брега на Дунав.

Боян Асенов: "Музиката ни крепи нас. Има и по-млади момчета, но на нас по-възрастните ни дава дух. Тя ни крепи. Колкото и рядко да се свири, но все пак се разтоварваме."

Освен барабанист, Боян е и лекоатлет. На 67 години все още продължава да тренира по опустелите пътища.

Боян Асенов: "Спортът ти дава здраве, а музиката настроение. След всяко бягане, колкото и да е - 5, 10 километра - свежа кръв. Чувствам се бодър и свеж."

У дома Боян пази медалите, които е спечелил през годините. Боян разказва, че в живота следва едно просто правило: "Човек трябва да се бори в живота. Не става само да чакаш на готово да ти поднесе живота. Характер. Така съм свикнал."

Старите музиканти тук знаят, че докато инструментите продължават да свирят, тишината няма да погребе спомена за изцелителната сила на северняшката музика.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад