Цецка Цачева: До края на годината антикорупционният закон следва да бъде приет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя каза, че докладът е обективен, тъй като коректно отчита извървените стъпки в изпълнение на 17-те препоръки, които бяха отправени към институциите, имащи отношение по повдигнатите в доклада въпроси. "Констатирано е, че правителството е успяло да навакса забавата от времето на служебния кабинет по причина на предсрочните парламентарни избори. Във всеки един показател коректно са посочени действията, предприети до момента", каза министърът на правосъдието. Перспективата и мерките от наша страна обхващат период до края на 2018 г., когато се очаква следващият доклад на ЕК, продължи тя.

Цачева уточни, че утре започва второто четене на антикорупционния закон в българския парламент с оглед управленската програма и до края на годината той би следвало да бъде приет от Народното събрание.

По отношение на равнопоставеността на "тримата големи", главен прокурор, председател на Върховен касационен съд и председател на Върховен административен съд, в съдебната власт, Цачева каза, че е създадена работна група, към този момент се проучва опита на държави членки на ЕС, които са близки по устройство в съдебната система.

"Към момента и "тримата големи" не са безконтролни, нито главният прокурор, нито председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд. В промените на Закона за съдебната власт в следствие на промените в конституцията са предвидени правила относно тяхната дисциплинарна отговорност, те във всеки един момент биха могли да отговарят пред Висшия съдебен съвет за своите действия", каза Цачева.

Вижте целия разговор във видеото.