40 години от първия сателитен канал в България

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Независимо колко добре познавате историята на България, знаете, че тя е дом на много места, които са дали началото на нещо голямо. Малко от тях обаче изглеждат толкова грандиозно, колкото това. Станция "Плана". Чрез нея, преди точно 40 години, страната ни влиза в сателитните комуникации."

Венцислав Тодоров - инженер в Наземна станция за сателитни връзки „Плана“: "Тази антена, която виждате на покрива, с размери 12 метра и тегло 60 тона, е първата сателитна антена в България, с която е излъчен сигналът за спортното събитие Универсиада '77."

Венцислав Тодоров работи в станцията почти от самото начало. Постъпва като стажант през лятото на 78-ма година. Днес в индустрията масово се използва модерно цифрово оборудване. Тодоров обаче никога не забравя огромното значение на аналоговите технологии.

Венцислав Тодоров - инженер в Наземна станция за сателитни връзки „Плана“ : "Това е т.нар. зала "Предаватели". Това са уникални устройства, с които излъчихме първия сигнал на сателит. Това са усилватели с мощност 3000 вата. Два телевизионни - работен и резервен. И два телефонни - също работен и резервен. Ние имаме идеята да направим музей. Като дойдат, да видят с каква техника е работено на високо ниво."

В продължение на над 20 години през Плана е минавал международният видеообмен на Българската национална телевизия. Залата за управление и наблюдение също е претърпяла модернизация. В момента от нея се контролира излъчването на сателитния канал БНТ Свят, както и на още над 200 канала за Европа, Африка и Азия.

Венцислав Тодоров - инженер в Наземна станция за сателитни връзки „Плана“: "В момента може да се включи този пулт и да задвижва 12-метровата антена, която е на покрива. С тази антена е излъчвано шоуто на Стоичков. А сега да отидем да видим антенното поле на станцията."
Станция "Плана" е построена в специфична местност, където има най-малко валежи през годината и където е максимално защитена от радиосмущения. От покрива й се открива гледка към над 50 антени.

Венцислав Тодоров - инженер в Наземна станция за сателитни връзки „Плана“: "Зад мен са двете най-големи антени в България - по 18 метра, 70 тона. През 90-те години тези антени са използвани за много голяма част от международния телефонен трафик и телевизионни програми. На хората, които идват за първи път тук, искам да им покажа откъде е тръгнало началото на сателитните връзки за България. Защото сме запазили голяма част от оборудването. Да видят с какво е започнало излъчването през сателит."

Тодоров е сигурен, че развитието на сателитните комуникации ще продължи бързи темпове. Както и че България винаги ще има принос към него.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад