Разговор с Мирослав Николов и Виолета Александрова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мирослав Николов не знае да е сменен от фонд "Земеделие", както се твърди в прессъобщение на Министерството на земеделието. Според ведомството управителният съвет на фонда е посочил днес зам.-министъра Явор Гечев за временно изпълняващ длъжността.

Николов постави под съмнение легитимността на днешното заседание на управителния съвет на фонда, защото дневният ред трябвало да бъде обявен четири дни по-рано.

Ако е нелегитимно, това решение ще бъде обжалвано, казаха Николов и заместничката му Виолета Александрова. Двамата изтъкнаха, че до този момент никакви мотиви за отстраняването им не са били обявени.

Помолени да коментират упрек към тях на министър Димитър Греков, според когото пред кабинета му имало опашка от забавяни бенефициенти, Александрова отговори, че става дума за един сигнал на фермер от Търговище, чийто проект фондът е замразил, това било потвърдено от двама министри, а Греков отменил забраната и разрешил да се изпълнява. "Затова пред неговата врата стоят бенефициентите", каза Александрова.

Запитани дали конфликтът между тях и министъра има връзка с разрива между ДПС и БСП, Николов и Александрова потвърдиха. "Аз не исках да повярвам, мислех, че има недоразумение и неразбиране, но натискът върху мен и от други институции е рекет върху висш държавен чиновник, каза Николов. Той уточни, че е заплашван от министъра с отнемане на допуска до класифицирана информация в присъствието на свидетели и изрази недоумение от отнемането след като допускът му е даден само преди три месеца - през април.

Обяснението за натиска пък е във факта, че Програмата за развитие на селските райони е единствената, която плаща свежи пари на фона на спрените европрограми.

Николов подчерта, че усеща подкрепа на БСП, но само като експерт. Николов и Александрова увериха, че ще подадат оставки пред бъдещия служебен министър, ако той не желае да работи с тях.