Коментар на социолозите Цветозар Томов и Иво Христов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Социологът Цветозар Томов, говорител на ЦИК, препоръча на избирателите в самото начало на кампанията да следят дали фигурират в избирателните списъци и при необходимост да потърсят начин да бъдат включени по постоянен адрес, ако не открият имената си там.

Той очаква на парламентарните избори на 5-ти октомври да гласуват около 4 млн. избиратели. Според него т. нар. „мъртви души“ създават предпоставки за нарушения. Със свой метод е изчислил процента на купения и контролиран вот на последните избори, който според него не надвишава 8-9 % от всички гласували. Не купеният вот решава изборите, уточни Томов.

„В България изборите се решават от настроението на избирателите, а не от криминалните избирателни практики. На 5-ти октомври, ако българите гласуват масово, те ще определят новата конфигурация във властта“, заяви говорителят на ЦИК, като уточни, че вероятно отново ще има много опити за манипулации.

Ние трябва да намерим законен способ да не позволим в кампанията, която идва, отново да бъдат регистрирани под маската на наблюдатели на практика партийни активисти, каза още той.

При посочената от Томов избирателна активност социологът Иво Христов смята, че в новия парламент ще влязат около 5-6 партии. Той не изключи възможността част от националистическия вот да бъде консолидиран. Според него при истерия в обществото, каквато наблюдавахме, това може да извика на бял кон спасител.