11-годишният Димитър от Асеновград вече е студент по програмиране

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още на 8 години Димитър проявява специален интерес към компютрите, затова и става част от екипа на клуб “Компютър“ в Асеновград.

Димитър Самаров: Научих много неща за устройството на компютъра и като цяло тук се запалих към техниката.
Полина Симова - ръководител на клуб “Компютър“: Това момче, когато идваме тука заедно да оправяме тази техника на неговата възраст, отваря сам чичо „Гугъл“ или както той казва Ютуб е по-добра търсачка, учи мен самата и започва да слуша лекция за това как да се справи и софтуерно и хардуерно проблемче в залата.

Миналата година момчето разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение в града от специалисти от софтуерен университет. След края на програмата всеки има право да се яви на изпит, който дава шанс за дистанционно следване в университета.

Ралица Самарова: Когато той каза: искам да се явя, аз му обясних, че вероятността е много малка, даже не попитах какъв е резултатът. Той дойде много развълнуван и каза: аз имам 5.60 на изпита! Резултатът е много висок.

Сега Димитър е вече студент и даже е взел първия си изпит.

Димитър Самаров: Не беше твърде тежък изпитът, важното е да не се притесняваш. Няма нищо страшно да сбъднеш мечтите си, просто трябва да вярваш в себе си.

Освен интерес към компютрите, Димитър проявява любопитство и към танците. Има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията „Изгряващи звезди” - латино и стандартни танци.