1000 години от смъртта на цар Самуил

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навършват се 1000 години от смъртта на цар Самуил. Костите на царя и на неговия син Гаврил Радомир са vlcsnap-2014-01-08-18h50m57s68намерени в  базиликата "Свети Ахил", която се намира на един остров в Преспанското езеро и е построена от самия Самуил, разказа в студиото на "Още от деня" проф. Божидар Димитров. Те са погребани в саркофази. Ясно е, че са те, тъй като обикновено ктиторите се погребват така,  има и други знаци - ръката на Самуил е била счупена и наистина един от скелетите носи тези характерни белези, допълни проф. Димитров. Костите са пренесени във Византийския музей в Солун. Откривателят проф. Муцопулос издаде книга, която беше преведена и на български език. Не знам костите на цар Самуил да са искани досега, коментира директорът на НИМ появилите се публикации за получаване костите на владетеля от Гърция.

vlcsnap-2014-01-08-18h51m32s159Македонските медии започнаха да пишат, че ще строим паметник на Самуил в центъра на София - откъде-накъде, и ще получим от Гърция костите на царя. Ето новата комбина между София и Атина, започнаха да коментират веднага медиите в Скопие с политически оттенък на цялата история, разказа Костадин Филипов.

Всичко това не ги засяга, Цар Самуил е български цар, неговият победител се нарича Българоубиец, подчерта проф. Димитров. Днешна Македония няма нищо общо с цар Самуил, това е измислена и създадена през 1944 година нация от българското население там, припомни историкът.

Паметник на този героичен наш владетел ще има в българската столица, подчерта зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Създаден е инициативен комитет, който е под ръководството на европейския гражданин на 2013 година д-р Милен Врабевски, съобщи Тодор Чобанов

Цялото предаване можете да видите ТУК.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад