10-годишно момиче изкачи скалата Ел Капитан в парка Йосемити

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Села Шнайтър постигна истинско чудо и влезе в историята като стана най-младият катерач, покорявал Ел Капитан. Отвесното образование е високо 910 метра и се намира в планината Сиера Невада в Калифорния. То е изключително популярно сред катерачите, но за първи път дете успява да се справи с предизвикателството да се качи до неговия връх.

Села покори скалата по най-известния маршрут - Носа, за пет дни с помощта на баща си Майк, който е опитен алпинист, и негов приятел. Когато достигна до върха, Села се разплака от щастие и успя да каже само:

"Не мога да повярвам, че го направих!"

По-късно в интервю, момиченцето каза, че е изпитала тъга, защото приключението е свършило.

Села е най-голямото от четирите деца в семейството. Катери се, откакто се помни. Открай време врънкала родителите си да ѝ позволят да изкачи скалата. Готвила се е девет месеца, за да бъде в състояние физически и психически да се справи с изпитанието.

Скалата има голямо значение в живота на семейство Шнайтър. Бащата на Села се запознал с майка ѝ, когато щурмували отвесната стена. Следващата стъпка на алпинистите Шнайтър е да насърчат 7-годишния брат на Села да тръгне по нейните стъпки.

11-годишно момче е покорявало скалата Ел Капитан два пъти през 2001, сега Села подобри рекорда му.